Чавез: Америку у Либији интересује само нафта

Предсједник Венецуеле Уго Чавез изјавио је у уторак да не осуђује либијског вођу Моамера ел Гадафија и упозорио да САД припремају инвазију на ову сјеверноафричку земљу како би приграбиле њене нафтне резерве, рекао је Чавез у говору пред дипломцима државних универзитета који је преносила телевизија. Према његовим ријечима, кампања лажи се шири у вези са […]

уторак, март 1, 2011 / 16:18

Предсједник Венецуеле Уго Чавез изјавио је у уторак да не осуђује либијског вођу Моамера ел Гадафија и упозорио да САД припремају инвазију на ову сјеверноафричку земљу како би приграбиле њене нафтне резерве, рекао је Чавез у говору пред дипломцима државних универзитета који је преносила телевизија.

Према његовим ријечима, кампања лажи се шири у вези са Либијом, а иза кампање за уклањање Гадафија стоје САД.

"Сједињене Државе су већ рекле да су спремне за инвазију Либије, зар не видите?! И све земље Европе осуђују Либију. Шта оне хоће? Да се огребу. Нафта је оно што је њима важно", рекао је Чавез.

На опаску да су многе земље осудиле Гадафија због обрачуна с Либијцима који су устали против његове власти, Чавез је рекао да "можда они имају информације које ми немамо".

Чавез се врло критички изразио о премештању поморских и ваздушних снага САД у близину Либије док се у међународној јавности расправља о могућности увођења зоне забрањеног летења над том земљом, те упозорио да се амерички званичници припремају за инвазију на Либију.

Чавез и Гадафи, уједињени у заједничком антагонизму према Вашингтону, изградили су блиске односе. Венецуеланска опозиција осуђује Чавеза због снажних веза са Гадафијем. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *