ОС БиХ пишу само латиницом: Начелници генералштабова Француске и С. Македоније у Сарајстану

Пошто саопштења из ОС БиХ стижу искључиво на латиници, о посјети команданта француске војске Франсоа Леконтреа и његовог колеге из Скопља, Васка Гјурчиновског, доносимо машински пресловљено на српско писмо.

четвртак, 10 јуна, 2021 / 17:44

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Сенад Машовић са сарадницима, уз највише војне почасти, у четвртак 10. јуна 2021. године у Дому ОС БиХ, примио је у посјету начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Француске генерала Францоис Лецоинтреа.

У пратњи генерала Лецоинтреа били су командант операције "Алтхеа" генералпуковник Брице Хоудет, дипломатски савјетник Еммануел Мигнот те бригадир Лаурент Вондерсхцер, војни аташе Републике Француске у нерезидентном статусу у БиХ, који има сједиште у Београду.

Током састанка разговарано је о досадашњој сарадњи оружаних снага двије пријатељске земље, која је оцијењена добром и конструктивном, као и могућностима за њено побољшање и унапређење у будућности. Како је заједнички констатовано, пандемија ЦОВИД-19 је утицала на реализацију појединих раније планираних билатералних војних активности, али су тражени најповољнији начини да се могуће активности реализују у складу са ситуацијом.

Генерал Машовић се захвалио на подршци коју Француска, као чланица НАТО-а и ЕУ, пружа Босни и Херцеговини на њеном путу ка евроатлантским интеграцијама, те нагласио значајан допринос француског војног контигента који је ангажован у саставу снага ЕУФОР-ове операције Алтхеа у БиХ. Он је похвалио допринос ЕУФОР-а изражавајући пуну подршку наставку његових активности.

Разговарано је о и сигурносним изазовима у подручју који су покривени ЕУ и НАТО вођеним мисијама. Начелник Генералштаба ОС Републике Француске је похвалио позитивне резултате које су ОС БиХ оствариле у различитим мисијама широм свијета. У том контексту истакнуте су потребе да ОС БиХ наставе свој допринос у НАТО вођеним мисијама у будућности, као и ЕУ мисији у Централној Афричкој Републици и другим дијеловима свијета. Генерал Лецоинтре је истакао да су Оружане снаге Француске спремне пружити пуну подршку ОС БиХ у њеном даљем развоју и мисијама.

Генерал Францоис Лецоинтре се захвалио генералу Машовићу на пријему и досадашњој сарадњи, те истакао значај постигнутих резултата у процесу реформе одбране и остварени напредак у изградњи и јачању ОС БиХ на путу Босне и Херцеговине ка НАТО и ЕУ. Сусрету су пррисуствовали и замјеник начелника ЗШ ОС БиХ за ресурсе генералмајор Гојко Кнежевић и шеф кабинета начелника ЗШ ОС БиХ бригадир Един Фако.

Ту је још једна НАТО чланица – Војниче Сјеверномакедонче и међусобно школовање у регионалним центрима

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генералпуковник Сенад Машовић у четвртак 10. јуна 2021. године у Дому ОС БиХ примио је у посјету високу војну делегацију Армије Републике Сјеверне Македоније, коју је предводио начелник Генералштаба генералпуковник Васко Гјурчиновски.

У делегацији су и директор Генералштаба Армије Републике Сјеверене Македоније генералмајор Зоран Милески те главни наредник Бране Петрески. На радном састанку разговарано је о сарадњи оружаних снага Босне и Херцеговине и Сјеверне Македоније, наглашавајући потребу за развојем и унапређењем те сарадње у наредном периоду у областима од обостраног интереса, посебно у области обуке и школовања у војним центрима за обуку.

Између осталог изражено је задовољство обуком и школовању припадника оружаних снага Сјеверне Македоније у Центру за обуку у операцијама подршке миру ОС БиХ у Бутмиру, као и школовању припадника ОС БиХ у Регионалном центру за односе са јавношћу ОС Сјеверне Македоније.

Током билатералног војног сусрета нарочита пажња посвећена је темама које се односе на сигурносно стање у регији, као и значај развоја регионалне војне сарадње у заједничким мултинационалним иницијативама, као што је Конференција начелника генералштабова земаља Балкана о војној сарадњи (Форум Б-9). С тим у вези саговорници су се посебно осврнули на успјешну реализацију овогодишње 14. конференције завршене јуче у Сарајеву, која је одржана у организацији ОС БиХ, а на којој је као представник земље чланице Б-9 учествовао и генерал Гјурчиновски.

Такође у разговору су размијењене актуелне информације о стању и тежишним активностима оружаних снага, као и будућим задацима и плановима, са нагласком на представљање пројеката развоја и модернизације оружаних снага двије земље. Обострано је закључено да је висок ниво сарадње ОС БиХ и Армије Републике Сјеверне Македоније, те да ће се наставити узајамна подршка на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Сусрету су присуствовали и замјеник начелника ЗШ ОС БиХ за ресурсе генералмајор Гојко Кнежевић, шеф кабинета начелника ЗШ ОС БиХ бригадир Един Фако, главни наредник ОС БиХ Марио Багарић и начелници управа у ЗШ ОС БиХ. Гости из Сјеверне Македоније ће сутра обићи Центар за основну обуку у Пазарићу ОС БиХ.