Организација за исламску сарадњу: 350 милона долара за Сомалију

Чланице Организације за исламску сарадњу (ОИК) обећале су данас помоћ од 350 милиона долара гладнима у Сомалији на ванредном самиту у Истамбулу. Генерални секретар ОИК-а Екмеледин Ихсаноглу изразио је наду да ће помоћ ускоро достићи вриједност од 500 милиона долара и апеловао да донатори помогну сушом погођеној Сомалији у обнови инфарструктуре и развоју пољопривреде. Турски […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 09:03

Чланице Организације за исламску сарадњу (ОИК) обећале су данас помоћ од 350 милиона долара гладнима у Сомалији на ванредном самиту у Истамбулу.

Генерални секретар ОИК-а Екмеледин Ихсаноглу изразио је наду да ће помоћ ускоро достићи вриједност од 500 милиона долара и апеловао да донатори помогну сушом погођеној Сомалији у обнови инфарструктуре и развоју пољопривреде.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган такође је апеловао да се Сомалији пошаље помоћ и критиковао милионере који возе луксузне аутомобиле, као и ароганцију "западног свијета", који игнорише патње сиромашних.

Ердоган је у говору у којем је критиковао западни капитализам рекао да је глад у Сомалији "лакмус тест" не само за муслимане, него за читаво човјечанство.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон прошле седмице је рекла да ће њена земља издвојити 17 милиона долара као помоћ у борби против глади на рогу Африке.

У овом дијелу Африке влада највећа суша у посљедњих 60 година, а глад угрожава 3,7 милиона људи.Оставите одговор