Пак: Признавање Косова неће бити услов за пријем у ЕУ

Посланик Европског парламента Дорис Пак тврди да признавање самопроглашеног Косова неће бити услов за пријем Србије у ЕУ. Она је истакла да још пет земаља чланица ЕУ нису признале Косово, због чега се тај услов не може наметати ни Србији. Она сматра да је кандидатура Србије за улазак у ЕУ извјесна. "Више је него очигледно […]

четвртак, август 18, 2011 / 08:41

Посланик Европског парламента Дорис Пак тврди да признавање самопроглашеног Косова неће бити услов за пријем Србије у ЕУ.

Она је истакла да још пет земаља чланица ЕУ нису признале Косово, због чега се тај услов не може наметати ни Србији. Она сматра да је кандидатура Србије за улазак у ЕУ извјесна.

"Више је него очигледно да да ће до краја године бити учињен корак напријед на том путу и да ће Србија добити статус кандидата за чланство, али нисам сигурна да ће бити одређен датум почетка преговора", рекла је Дорис Пак за "Нови магазин".

Њемачки канцелар Ангела Меркел долази у уторак, 23. августа, у званичну посјету Србији. Београдски "Блиц" објавио је данас да Меркелова долази у Београд са захтјевом да се "нормализује ситуација" на сјеверу Косова, прије свега када је ријеч о царини и суду, те да се рјешење постигне дијалогом Београда и Приштине.

Позивајући се на "више поузданих извора", лист пише да је страх званичног Београда да "нормализација" значи стављање царине и суда под контролу Приштине и да ће ако одбије Београд бити суочен са блокадом даљих интеграција у ЕУ, изазвао нервозу и све оштрије изјаве српских званичника да "Београд неће прећи црвене линије" и да се зарад чланства у Унији "неће одрећи Косова".Оставите одговор