Хаг: Почетак поновног суђења Харадинају, Баљају и Брахимију

Тужилаштво Хашког трибунала најавило је да ће на поновљеном суђењу Рамушу Харадинају, Идризу Баљају и Лахију Брахимију, које почиње данас, имати 56 свједока, а за извођење доказа требаће му око 36 часова. Бившим командантима такозване ослободилачке војске Косова (ОВК) суди се по шест тачака оптужнице за мучења и убиства заточеника логора ОВК у Јабланици, код […]

четвртак, август 18, 2011 / 09:29

Тужилаштво Хашког трибунала најавило је да ће на поновљеном суђењу Рамушу Харадинају, Идризу Баљају и Лахију Брахимију, које почиње данас, имати 56 свједока, а за извођење доказа требаће му око 36 часова.

Бившим командантима такозване ослободилачке војске Косова (ОВК) суди се по шест тачака оптужнице за мучења и убиства заточеника логора ОВК у Јабланици, код Дечана, 1998. године.

Послије првог суђења, Харадинај и Балај су у априлу 2008. године ослобођени свих оптужби за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову, док је Брахимај осуђен на шест година затвора. Жалбено вијеће је, међутим, у јулу прошле године укинуло пресуду и наложило да се суђење понови по шест тачака оптужнице, утврдивши да, због застрашивања свједока, нису изведени сви докази о злочину у Јабланици.

Заступник оптужбе Пол Роџерс рекао је на претпретресној конференцији да ће два свједока бити саслушана уживо, док ће за остале свједоке на усвајање бити предложени, у цјелини, или делимично, њихови раније дати искази.

Суђење ће започети уводном ријечју оптужбе, а од заступника одбране уводну ријеч имаће једино заступник Рамуша Харадинаја. Сва тројица оптужених изјаснила су се да не желе да се обрате вијећу уочи доказног поступка.

Предсједавајући судија Баконе Џастис Молото позвао је стране у поступку да предстојећем суђењу"приступе као потупно новом, као да претходно није било суђења".Оставите одговор