Опет Лајчак, опет проблем да Срби гласају у сопственој земљи на Косову и Метохији

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се веома мора постићи политички договор који би омогућио Србима на Косову и Метохији да остваре право гласа на изборима 3. априла.

четвртак, 17 марта, 2022 / 07:40

Лајчак је рекао да су у свакодневном контакту са институцијама Приштине и Београда како би се пронашло рјешење за одржавање избора на територији Косова и Метохије, који су расписани у Србији за 3. април.

Он је навео да се ближи дан избора, тако да се веома брзо мора постићи политички договор двије стране који би омогућио Србима на Косову и Метохији да остваре своје право гласа, а да не би нарушио уставност тзв. Косова, преноси РТС.

"Не могу да кажем да састанак није одржан, јер смо 11 часова заједно разговарали о различитим темама и питањима, одвојено са Бесником Бисљимијем и Петром Петковићем", рекао је Лајчак.

Указао је да није тајна да су очекивања разичита, и за Београд и за Приштину.

Када је ријеч о питању несталих, Лајчак је рекао да је то веома осјетљива тема која не захтијева само политичко опредјељење, већ је то осјетљиво хуманитарно питање и у интересу је обје стране.

"ЕУ жели да ријеши судбину хиљада несталих. И због тога желимо да се договоримо о мјерама и механизмима за убрзање овог процеса рада и суштине цијелог овог питања", рекао је Лајчак.