ОПЕК и савезнице одлучиле да повећају производњу нафте од јануара

Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њима савезничке земље међу којима је Русија договориле су се да од јануара повећају производњу нафте за 500.000 барела дневно.

петак, 4 децембра, 2020 / 13:45

Те државе су саопштиле да ће се сваког мјесеца састајати и одлучивати о даљој производњи нафте.

Одлука је донијета послије вишедневне расправе око тога да ли уопште повећавати производњу нафте почетком наредне године, мада је пандемија корона вируса довела до смањења тражње за тим енергентом.

Чланице ОПЕК и њихове савезнице (такозвани ОПЕК плус) нагло су смањиле производњу нафте у априлу са циљем да повећају њену цијену, након што је пандемија оштро смањила тражњу за горивом.

Аналитичари наводе да је Саудијска Арабија, лидер ОПЕК, жељела продужење досадашњег смањења производње од 7,7 милиона барела, а то је хтјела Русија, највећа у блоку земаља које сарађују с чланицама ОПЕК.

Чланице те организације су 2019. просјечно дневно производиле 35,6 милиона барела нафте.

Њиховом ставу су се успротивиле неке земље, укључујући Уједињене Арапске Емирате, које нису желеле продужење смањења производње. Оне су жељеле да производњу смање оне земље које су производиле више него што је предвиђено системом квота.

Земље произвођачи нафте суочавају се с дилемом пошто већа производња повећава њихове приходе, али може да обори цијене, нарочито имајући у виду да је тражња и даље слаба и да је неизвјесно када ће доћи до опоравка послије пандемије.