Игор Дамјановић: Задатак нове владе Црне Горе – рационализација администрације без ревашизма

Од 21. маја 2006. године државна администрација у Црној Гори се учетвростручила. Једним мањим дијелом тај раст је био условљен промјеном државно-правног оквира, а другим знатно већим дијелом повећање администрације имало је за циљ конкретизацију формуле Зорана Јелића из афере " Снимак" – "Један запослени 4 гласа".

петак, 4 децембра, 2020 / 12:36

Нова влада имаће обавезу да у наредних 100 дана спроведе темељан мониторинг државне администрације и направи стратегију њене рационализације. Треба свакако водити рачуна да не буде политичког реваншизма и да рационализацијом буду примарно обухваћени непотребно запослени партијски кадрови, као и они који годинама и деценијама примају плату из државне касе, а притом неријетко чак и не иду на посао.

Поред персоналне рационализације, од нове владе очекује се и да спроведу структурну реформу. То би требало да подразумијева укидање низа сувишних директората и владиних агенција које последњих година ничу као печурке послије кише, лимититање буџетских дотација НВО сектору, укидање државне подршке бесмисленим инстиуцијама попут тзв. Чиргићевог факултета за црногорски језик, профашистичкој Матици црногорској, итд.