Олимпијске игре 2028: Без бокса, тегова и петобоја, али уз скејт, пењање и сурфовање?

Објављена је листа спортова Међународног олимпијског комитета за Игре у Лос Анђелесу 2028. године – могуће је да на тој манифестацији неће бити досадашњих олимпијских спортова бокса, дизања тегова и модерног петобоја. Са друге стране, ОИ се окрећу младима и више је него извесно да ће нови олимпијски спортови скејтбординг, пењање и сурфинг остати на листи.

петак, 10 децембра, 2021 / 22:31

Бокс, дизање тегова и модерни петобој имаће до 2023. године да убеде МОК да треба да задрже статус олимпијског спорта.

Невоља са боксом је то што АИБА (Светска федерација аматерског бокса) има бројне финансијске проблеме, као и недостатке у транспарентности и управљању, а на све то се додају и проблеми са суђењем.

Дизање тегова има дугу историју допинг-скандала, а бројни освајачи медаља дисквалификовани су претходних година због позитивних тестова на недозвољене супстанце, преноси британски Скај спортс.

Модерни петобој ће морати да избаци јахање из свог програма, а проблем је то што је овај спорт у Токију био у центру пажње из погрешних разлога.

Нови спортови – скејтбординг, сурфовање и пењање сигурно ће се наћи у програму у Лос Анђелесу, будући да су дубоко укорењени у локалну културу Калифорније, наводи МОК. Брејкденс, који ће бити заступљен у Паризу на наредним Играма, неће бити укључен у програм четири године касније.