Норвежанин пети пут за редом првак свијета у шаху

Норвешки шахиста Магнус Карлсен по пети пут је првак света. Он је у десетој партији окршаја за планетарног шампиона био бољи од Руса Јана Непомњашчег и укупним скором 7,5:3,5 дошао до победе. Једанаеста партија трајала је три сата 21 минут, укупно 49 потеза, а Карлсен је имао црне фигуре.

петак, децембар 10, 2021 / 21:58

Доказао је и током овог сусрета 31-годишњи Карлсен да је најбољи играч садашњице, мада је знатно раније могао да реши дуел. Међутим, на 27. потезу Норвежанин је пропустио прилику да зада "смртоносни ударац" ривалу, али је направио за себе крајње некарактеристичну грешку и њом практично анулирао Јанов превид у 23. потезу.

Испоставило се да је прекретница читавог окршаја била сада већ антологијска шеста партија, у којој је Карлсен после уводних пет ремија дошао до тријумфа са белим фигурама после скоро осам сати и огромних узбуђења.

Ово је била десета партија дуела у Уједињеним Арапским Емиратима, а наградни фонд је два милиона евра – 60% фонда иде победнику Карлсену, а 40% пораженом шахисти из Брјанска.

Била је ово најубедљивија разлика у једном двобоју за наслов светског првака још откад је легедарни Кубанац Хосе Раул Капабланка пре тачно 100 година поразио Емануела Ласкера. Он такође на путу до светске титуле није изгубио партију, а имао је четири поена разлике на крају окршаја.

Шахиста из Тенсберга је најбоље рангирани играч света још од 2010. године и по дужини времена проведеног на врху испред њега је само Гари Каспаров. Његов ЕЛО скор у класичном шаху од 2882 из 2014. године највиши је у историји.

Наслов велемајстора има од своје 13. године, а до сада је у окршајима за светског првака био бољи од Индијца Висванатана Ананда (двапут), Руса Сергеја Карјакина и Италијана Фабијана Каруане.Оставите одговор