ОХР-ов суд има 15 дана да се спасе понижења и одлучи о оптужници против Додика

Суд БиХ има рок од 15 дана да донесе одлуку о оптужници коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, речено је Срни у овој павосудној институцији.

понедељак, 14 августа, 2023 / 14:23

"Одребама Закона о кривичном поступку БиХ прописано је да је рок за одлучивање о оптужници до 15 дана од дана пријема оптужнице", навели су из Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против Додика и Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита и прослиједило је Суду БиХ на потврђивање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је у суботу, 12. августа, да подизање оптужнице против њега и Лукића нема везе са правом и да представља политичко насиље иза којег стоји амерички амбасадор у БиХ који шири србофобију.

Додик је истакао да као предсједник Српске није имао дилеме о томе шта треба да уради, наводећи да је потписом указа на законе које је усвојила Народна скупштина Српске радио свој посао и да ће то радити и у наредном периоду.

Он је рекао да очекује да Суд БиХ има више слуха од Тужилаштва БиХ које је било приморано да подигне оптужницу.

Лукић је данас изјавио Срни да ће Службени гласник наставити са објављивањем свих указа које предсједник Републике донесе, те најавио да ће размотири могућност отварања одређених истурених одјељења ради ефикаснијег рада.

Вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић потписао је 9. јула одлуке о објављивању указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Кристијан Шмит рекао је 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Тужилаштво БиХ потом формирало предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске.Оставите одговор