Од почетних 50: Митал признао утају 6,4 милиона КМ пореза

Арселор Митал Приједор признао је утају пореза трансферним цијенама и све утврђене обавезе платио Пореској управи Републике Српске (ПУРС). Комплетна документација у том предмету утаје пореза достављена је Министарству унутрашњих послова РС.

субота, 6 јуна, 2020 / 21:54

Наиме, Студија трансферних цијена Арселор Митала, чију је израду наручила ПУРС, завршена је крајем прошле године и показала је да је Митал имао трансферне цијене са двије повезане фирме, које не одговарају тржишним, чиме је Буџет Српске оштећен за више од 3,3 милиона марака.

У међувремену су израчунате и камате, па је дуг Митала порастао на 6,4 милиона марака.

То су потврдили и у Пореској управи која је, након што је установљено да трансферне цијене не одговарају тржишним, контролом утврдила да обрачунати порез на добит за период 2010-2013. година износи укупно 6,4 милиона КМ са каматама.

"Ове обавезе су наложене са два рјешења. Порески обвезник ‘Арцелор Митал Приједор’ није уложио жалбу и у потпуности је измирио ове рјешењима наложене пореске обавезе", истакли су у ПУРС.

Потврдили су да је "Пореска управа Министарству унутрашњих послова РС, које ради под надзором надлежног тужилаштва, доставила записнике, рјешења и поменуту Студију трансферних цијена Арселор Митал Приједор".

Анализирана документација о трансферним цијенама "Арселор Митала” за период 2010-2013. година показала је да је та компанија имала трансферне цијене које не одговарају тржишним са компанијама "Арселор Митал Зеница” и "Арселор Митал Соурсинг”.

Прича у вези са трансферним цијенама у Арселор Миталу траје већ неколико година. Прво рјешење Пореске управе РС, којим је утврђено да је приједорска компанија на основу трансферних цијена утајила око 50 милиона КМ, а које је потврдило и Министарство финансија, поништио је суд 2016. године и све вратио на почетак.

У поновљеној контроли Пореска управа 2018. године је утврдила да Митал треба Српској да плати 49 милиона КМ, на што се ова фирма поново жалила Министарству финансија. Жалба је чувана у ладици Министарства, а према незваничним информацијама, све због захтјева Марка Павића који је више пута отворено штитио интересе Митала.

У међувремену је одлучено да се уради Студија трансферних цијена од стране независне консултантске куће.

Истовремено са повлачењем Марка Павића са позиције предсједника ДНС Студија је завршена, након чега Митал плаћа обавезе, значајно мање од првобитно утврђених од стране ПУРС.