21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Астрономи потврдили постојање егзопланете која орбитира око звијезде најближе Сунцу

Астрономи су потврдили постојање Проксиме б, егзопланете нешто веће од Земље која орбитира око звијезде најближе нашем Сунцу.

субота, 6 јуна, 2020 / 22:01

Европска опсерваторија пронашала је планету 2016. године уз помоћ спектографа Харпс, али сада су астрономи одлучили искористити велики телескоп са сједиштем у Чилеу за прецизнија мјерења планете. Овај телескоп има нови и снажнији спектограф под називом Еспресо. Еспресо има три пута већу прецизност од Харпса који је у основи исти инструмент, само из претходне генерације.

"Већ смо били врло задовољни перформансом Харпса који је одговоран за откривање стотина егзопланета у посљедњих 17 година, а сада нам Еспресо може дати још боља мјерења, што је награда за десетогодишњи тимски рад”, казао је Франческо Пепе, аутор истраживања нове егзоопланете и професор астрономије на Универзитету у Женеви.

Истраживачи су утврдили да је Проксима б 1,17 пута већа од Земљине масе. Ранија мјерења Харпса показала су да је Проксима б 1,3 пута већа од Земље.

Проксима б завршава орбиту или планетарну путању око своје звијезде назива Проксима Кентаури сваких 11, 2 дана. Проксима Кентаури налази се на удаљености од 4,2 свјетлосне године од нашег Сунца. Ова егзопланета је 20 пута ближа својој звијезди него што је Земља удаљена од Сунца.

Проксима Кентаури је црвена патуљаста звијезда ниске масе, што значи да иако је егзопланета близу ове звијезде, она прима сличну енергију коју Земља користи од Сунца.

"Проксима б је врло посебна међу свим познатим егзопланетама. То нам је најближа егзопланета, отприлике величине Земље. Упркос томе што је Харпс јасно детектовао ову егзопланету 2016. године, било је потребно добити потврду Еспресса како би се уклониле све сумње”, рекао је Кристоф Ловис, коаутор истраживања на одсјеку за астрономију на Универзитета у Женеви.

Резултати истраживања о егзопланети Проксима б објављени су прошле седмице у магазину "Астрономија и Астрофизика".