Од пестицида годишње оболи три милиона људи

Хемијска индустрија годишње заради 35 милијарди долара од пестицида, сваке године од тровања тим хемикалијама оболи три милиона људи, а чак 200 000 умре, од којих 99 одсто у Трећем свијету. Хербицид пртовив корова "паракват" је забрањен у Европи, јер представља превелики ризик по људе, а ова хемикалија се чак повезује и са развојем Паркинсонове […]

среда, мај 4, 2011 / 13:03

Хемијска индустрија годишње заради 35 милијарди долара од пестицида, сваке године од тровања тим хемикалијама оболи три милиона људи, а чак 200 000 умре, од којих 99 одсто у Трећем свијету.

Хербицид пртовив корова "паракват" је забрањен у Европи, јер представља превелики ризик по људе, а ова хемикалија се чак повезује и са развојем Паркинсонове болести. Ни Буркина Фасо већ пет година не увози "паракват", али се овај пестицид илегално дистрибуише.

Није ријеч о малим количинама – у овој западноафричкој земљи чак 80 одсто становништва живи од пољопривреде и тржиште пестицида је прилично развијено.

Силвиан Илбудо је истраживач на Институту за фармакологију у Уагадугуу, главном граду Буркине Фасо. Радио је на студији о параквату и зна начине на које хемикалија стиже у земљу: "Пестицид се не увози, али постоји црно тржиште. Сељаци још купују и користе `паракват`. Они тврде да хемикалија стиже из Обале Слоноваче, Гане и Нигерије".

Студија потврђује да су се бројни сељаци отровали "паракватом". Испитано је укупно 650 пољопривредника у три различита региона – скоро половина њих имала је нарушено здравље због употребе пестицида. Два испитаника су касније умрла од последица `параквата`", тврди хемичар Илбудо.

"Утврдили смо да `паракват` изазива више проблема од других пестицида. Производ је веома отрован и зато захтијевамо забрану на свјетском нивоу", наводи Илбудо.

Иза овог захтјева стоји Влада Буркине Фасо. Она тражи да се "паракват" стави на свјетску листу отровних произовда коју састављају представници Ротердамске конвенције. Ова конвенција, коју подржава више од 100 земаља, до сада је ставила 40 хемикалија на црну листу – од тога су 29 пестициди. Ови производи могу да се продају само под строго контролисаним условима.

Франсоа Мајенберг из једне швајцарске организације, такође, се залаже против "параквата". Почетком априла учествовао је у дискусији о захтјеву Буркине Фасо при Ротердамској конвенцији. Тој расправи су се жестоко супротстављали представници произвођача пестицида.

Један од произвођача је швајцарска фирма "Сингента", која свој пестицид продаје под именом "грамоксон супер". У тој фирми нису били расположени за интервју, али су у писаној изјави нагласили да "паракват помаже милионима сељака широм свијета и да ће компанија све урадити да хемикалија остане на тржишту".

Карина Вебер из Мреже за акцију против пестицида каже да швајцарској фирми није стало до сељака: "Пестицид доноси милионске своте новца. Ко би се добровољно одрекао толиких пара!? То је мало вјероватно и зато мора да постоји велики притисак јавности".

Коначна одлука о судбини "параквата" биће донета на љето 2013. године, до када је Ротердамска конвенција издала само препоруку.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *