Марко Шикуљак: Да ли је догорило до функционерских примања?

Уредник Магазина на Фронтал.РС, како је и најавио, позабавиће се стварним питањима опстанка, а не "великим темама". Економисти су рекли своје што се тиче дуговања Републике Српске према ММФ и повећавања дажбина привреди, тако да је једино што не знамо – како враћати дугове. Влада је стегла до краја, и циједи суву дреновину. Двије – […]

среда, 4 маја, 2011 / 12:43

Уредник Магазина на Фронтал.РС, како је и најавио, позабавиће се стварним питањима опстанка, а не "великим темама".

Економисти су рекли своје што се тиче дуговања Републике Српске према ММФ и повећавања дажбина привреди, тако да је једино што не знамо – како враћати дугове.

Влада је стегла до краја, и циједи суву дреновину. Двије – три капље су искочиле, и ако се још мало јаче стегне, прснуће та сува дреновина "на двоје и на троје". Страх ме само да се копље не сломи "на три половине", већ како се може наћи у нашој епској поезији, коју, ето, пародирам.

Економисти обично кажу да треба повећати БДП. По народски, треба више производити, и више штедити гдје год се може.

Оно што мене изнова и изнова фасцинира, јесте да се резање социјалних давања углавном правда тиме што тако налаже ММФ, јер тражи смањење јавне потрошње.

Јавна потрошња, то је и дјечији додатак, и социјална помоћ, и здравствена осигурања, и плате љекарима, образовање и плате просветним радницима, то су надокнаде које се примају са бироа, ако без посла нисте остали својом кривицом. Све је то смањено до границе социјалног бунта.

Јавна потрошња су и плате народним представницима. И она се смањују, али су толико напумпана да се и не осјети.

Неколико јавних приједлога

Предложићу неколико идеја како уштедити новац за све наведене категорије прије поменутих народних представника, у вријеме кад на наплату дође ММФ данак. Мада немам заблуде да ће ме неко послушати:

– Смањити плате народним посланицима на највише 1000 марака. Укинути додатке на основу рада у комисијама и сличним органима НС.

– Вратити плате министара на ниво из 2006., па затим примијенити мјере штедње, смањење од 10 одсто.

– Укинути плате одборницима у скупштинама општина, пошто су то најчешће најбогатији људи тих мјеста, директори и привредници. Уколико је одборник незапослен, одредити му плату од 500 КМ. Уколико фирме у којима раде одборници (може важити и за посланике) смањују плате због одсуства са посла у вријеме сједница, прописати дневнице у износу смањења. Укинути дневнице у остале сврхе.

– Пречешљати плате у јавним предузећима, агенцијама и осталим чудима, те извршити смањења

– Смањити примања на име учешћа у надзорним и управним одборима на разумну цифру. Одредити да се примања на име учешћа у више надзорних одбора прогресивно смањују, како се број одбора повећава.

– Укинути смијешну одлуку да министри сами себи плаћају телефон. За све телефонске рачуне који се плаћају из буџета одредити ограничење у зависности од функције, а прекорачење тог ограничења оставити на плаћање кориснику телефона.

– Не обнављати уговор са Мајкрософтом након истека актуелног, већ припремити службенике на Линукс, бесплатан оперативни систем, који готово да нема вируса. Покажите људима у администрцији како ради Скајп, па неће прекорачивати ограничење рачуна на службеном мобилном телефону.

– Материјале за сједнице не штампати, већ слати електронском поштом. Ако се већ морају штампати, штампајте обострано, како се то ради у ИКЕИ. А богатији су од нас.

– Забранити да се министарка дјеца службеним возилом возе у школу, а жене на фризуру.

– Издати упутство да се гасе свјетла након краја радног времена (мисли се на зграду Владе и зграде општина), биће мањи рачун.

– Читаоци Фронтала по жељи у коменатару могу уписати свој приједлог штедње.

Стимулативно кресање плате

Сјећам се вијести да је једна авио компанија уштедила велики новац, само јер је умјето двије маслине у мартинију – стављала једну. Резултат је био импресиван на крају године. Не постоји ствар на којој се не може уштедити.

А говорим са аспекта логике. Кад немате пара за нешто, не трчите у банку да дигнете кредит, већ се мало стиснете, одрекнете неких ствари. Ако је финансијска ситуација лоша, њу у породици највише трпе они који стварају и имају највећу одговорност; родитељи се одричу многих ствари, да би обезбиједили основно за своју дјецу.

Код нас, док дјеца која су гласала гладују, родитељи који су добили функције иду на море.

Последња страна приче је та, да вам нико неће дати повишицу, ако нисте остварили добит за своје предузеће. А они који воде наше предузеће, довели су га на издисај. Пошто нису отпуштени, ред би да за лош рад одговарају стимулативним кресањем плате.

На крају, сви могу рећи да ниједни политичари неће учинити нешто што сам навео као начине штедње, и да ће умјесто својих примања жртвовати и читаву привреду.

Не знам на коме је онда да их натјера да се почну понашати другачије.0 КОМЕНТАРА

 1. Добра је ствар да млади људи нуде рјешења.

  Не мислим да се ствари много мијењају кресањем плата посланицима, одборницима, министрима. Многи од њих и не живе од плате. Част изузецима! Прво у Влади РС, општинама, фондовима и другим јавним институцијама треба отпустити половину до 2/3 радника, јер (ако добро разумијем) не живимо више у социјализму, у којем се толерисала тзв. социјална запосленост. Капитализам не трпи такве ствари. Лично сам за стварање нове вриједности и запошљавање људи у производњи. Како су непотребни и прекобројни, отказ је право рјешење. Знам да ми многи којима жене, љубавнице, мајке, сестре раде у овим институцијама сада помињу фамилију, али КАПИТАЛИЗАМ! Не сјећам се да је неко пустио сузу за радницима Енергоинвеста, Чајавеца, Инцела, Јелшинграда, Униса,… Чак смо већ заборавили раднике Мљекаре. Не сјећам се да се ико солидарисао с радницима Фруктоне и Ослобођења. То су махом била предузећа-носиоци привреде, а ови у администрацији су „паразити“. Један мој пријатељ има одличан приједлог: отпустити комплет администрацију и онда отворити конкурс, па запослити оне најбоље. Све транспарентно уз могућност коментара на интернету.
  Све те милионе бих усмјерио за социјалну помоћ незапосленима (која би износила бар 200 КМ) и накнаду за туђу његу и помоћ (која би износила најмање 300 КМ).
  Да ме неко не би погрешно схватио, најсрећнији бих био кад бисмо имали запосленост 100% и кад би најнижа плата била 800 КМ. Али ми се требамо погледати у огледало, признати себи да смо јадни и биједни, тешка сиротиња, и да нам је потребна праведнија расподјела оног што имамо. Морају се знати приоритети. Први приоритет јесте да нико није гладан и да сви имају кров над главом. Познато је већ да сам јавно (и овдје на Фронталу) заговарао хитно распуштање свих колективних центара (за шта нам је потребно мање од 20 милиона КМ).
  И нису тачне тврдње да овдје нико није умро од глади. Вјерујем да сада бар 5% становништва не може себи приуштити ни 3 оброка дневно. Људи више не купују воће и поврће на килограм, него на комад. У исхрани доминирају тјестенине и кромпир, премало се уноси влакнасте хране (воћа и поврћа), а неквалитетна исхрана има велики етиолошки удио у настанку кардиоваскуларних (али и малигних) оболења, по чему смо у Европи као народ на неславном првом мјесту у Европи. Можда није потребно ни помињати да бар половина становништва пију ЈЕФТИНЕ сокове смућкане од неких прашака, који се производе по неким малих сеоским фабрикама, а од којих се не може опрати чаша од боје (нпр. сок од боровнице).

 2. Још само желим нагласити да ми ЖИВИМО ОД ОНОГ ШТО НИСМО ЗАРАДИЛИ. Лијепо је да је просјечна плата 850 КМ, али то није реално. Наш буџет је у дефициту и 400 милиона КМ годишње да би неко имао плату 1500 КМ, а можда му није познат ни опис послова, можда није ни распоређен, али плата легне на рачун редовно.

  Свима дифузно треба смањити примања бар за 20%, јер ми више немамо. Ако се додатно задужујемо сваке године да бисмо исплаћивали плате, то довољно говори колико смо озбиљно друштво, а и да лагано улазимо у дужничко ропство.
  И зараде треба прилагодити тржишту рада. Колико ми је познато, постоје многи дипломирани правници унутрашњих послова на бироу рада. Већи број људи на берзи рада би требао да доведе до снижење цијене рада (опет КАПИТАЛИЗАМ!). Можда се још љуљамо у вртешци социјализма, али нисам сигуран да Кинези неће да раде за 300 КМ. Једноставно, закон понуде и потажње! Такође, имбецилно је да неко ко је завршио шестомјесечни курс за полицајца има мјесечну плату тек нешто нижу од доктора или електо-инжињера. У једној приватној клиници у БЛ неке докторице су радиле за 340 КМ мјесечно. Једноставно, закон тржишта! Имам рођака, полицајца у Чикагу, који поред тог посла ради још један додатни, да би школовао кћерку. Једва саставља крај с крајем. Јуче чујем да новинари раде и по 70 сати седмично да би зарадили тек 700 КМ мјесечно.

  О могућим уштедама на јавним инвестицијама (аутопутеви, грађевине, најамнине, баханалије,…) сувишно је и причати.

 3. А шта тек рећи на ово:

  „Prošle godine preduzeće „Aerodrom Trebinje“, koje uz vršioca dužnosti direktora Peru Munišića ima još dva uposlenika, potrošilo je 274.000 maraka. Munišić ima plaću od 2.000 maraka…“ ???

  И то након оваквих обећања:
  http://www.capital.ba/direktor-aerodroma-trebinje-zaposlicemo-400-radnika/

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/77971/Default.aspx

 4. Дражене, циљао сам управо на то што ти људи не живе тих примања. Било би опасно отпустити (одмах) толико људи у администрацији, јер и они од тога живе, можда су дигли кредит, свих ситуација има. Мислим да би ту требало ићи на ефикасност рада. Приликом уштеде новца, који се штеди ради неких инвестиција и отварања радних мјеста, пребацивати те запослене у реални сектор. наравно, онима који су без услова и без реда добили посао, уручити отказ.

  Потпуно се слажем да би требало прилагодити свима примања, а да не говоримо за фиктивн јавна предузећа. Зато је та ставка код мене кратка. Што се тиче смањења лоповлука, за очекивати је да се почне одузимати и од криминалаца, не да се народу замаажу очи, већ што се нема пара 🙂

 5. Slažem se sa „zlizo-m“, realni sektor je privatni, on traži radnike koji će mu donijeti profit, a ne partijsku knjižicu i popuniti brojno stanje zaposlenih. Ne postoje ljudi u javnom sektoru koji zaista znaju raditi, naročito u uslovima tržišne ekonomije, to su uglavnom neproduktivni kadrovi koji ne trebaju nikome i možda ne bi takvi bili da ih na to nismo naučili zadnjih 5-6 godina, od njih se više ne može napraviti radnik(svaka čast ponekom izuzetku), osim toga zašto bi uopšte oni radili u realnom sektoru pored toliko radnika na birou rada?!
  Da bi se bilo šta napravilo na bolje, prvo treba ugasiti sva preduzeća koja ne mogu solventno poslovati i to prvo u stečaj ona od javnog značaja jer sva imaju ogromna dugovanja, ŽRS, „vodovod“ Prijedor, „Komunalne usluge“ itd. očistiti dugove na Zakonske načine, primiti dovoljan broj radnika za produktivno i ekonomski održivo poslovanje i postaviti menadžment koji će to moći da sprovede, bez obzira na partijsku knjižicu. Ukinuti stotine fiktivnih a vladinih preduzeća po RS, od Doma penzionera Banja Luka, pa do Aerodroma u Trebinju, Inspekcijama objasniti da postoje i poslati ih i u preduzeća čiji su vlasnici predstavnici vlasti i njihovi rođaci, prijatelji i sateliti, da se naplate i ti milioni koje oni uštede na neprijavljenim radnicima, prometu, i dr.
  Svako preduzeće koje se prijavi na Tender za javne nabavke pretresti od vrha do dna, lično znam kako se dobiju potvrde od sudova i PURS, sa ogromnim dugovanjima za poreze i doprinose, te Uvjerenja od SUDOVA i ako postpci postoje.
  O ovome što se radi u ŽRS sve ove godine da ne pričam, to preduzeće je ova vlada predvidjela za prodaju to je očigledno, možda je neko već uzeo novac da ga uništi, jedino tako mogu shvatiti ove dugove od prije dva dana, zatim zapošljavanje tolikih radnika bez potrebe za istim, samo radi izbora, konstantnim uništavanjem dovodi se do propasti da bi ga neko kupio ili fuzionisao, možda i da se ugasi, a pruga iznajmi, ko zna!
  RJEŠENJE KOJE MLADI LJUDI TREBA DA PONUDE JE: PRONAĆI NASLEDNIKE KOJI MOGU NEŠTO URADITI, IZAĆI NA ULICU SRUŠITI REŽIM I DOVESTI DEMOKRATIJU, BAR U POLITIČKOM SMISLU, ZATIM OVIMA SKINUTI IMUNITET I POKRENUTI ISTRAGE, IMA TU PARA DA SE PREŽIVI KOJA GODINA, AKO SUDOVI ODRADE SVOJ POSAO! A KROZ KOJU GODINU STVORIĆE SE AMBIJENT DA BUDE NOVCA U REALNOM SEKTORU VIŠE NEGO U BUDŽETU, A TO JE RIJEŠENJE SVIH PROBLEMA!

 6. ШикуљакM, 05.05.2011. 11:51:11

  „Било би опасно отпустити (одмах) толико људи у администрацији, јер и они од тога живе, можда су дигли кредит, свих ситуација има.“

  И радници Мљекаре су у кредитима. А има их што су остали без посла, а никад нису могли ни сањати о кредитима. Са платом од 400 КМ ниси кредитно способан. Сви који ме знају, знају да сам изузетно социјално осјетљив. Али зашто бисмо правили дискриминацију. Ако нисмо заплакали за радницима фабрика, зашто за овима да ронимо сузе? Свима отказ, па конкурс! А онда предност при запошљавању дати онима који су већ ту радили, али ни по „бабу ни по стричеву“, већ по референцама, знању и образовању, радном учинку.
  Не треба пребацивати у реални сектор, већ смањити порезе и увести друге олакшице за пословање и привући добрим условима страни капитал.

 7. циљао сам управо на то што ти људи не живе тих примања.

  Problem je sto S.S. ( nije Silvestar Stalone) puca po svim savovima i ne moze ih donirati kao nekad.
  A naravno da je interesantno vidjeti kako ce nas isti ljudi koji su nas uvukli u nezapamcenu ekonomsku, moralnu i svaku drugu krizu i iz nje brzo i bezbolno izvuci.

 8. Свака част Шикуљак. Млад је момак, али је све бољи и бољи. Заболи ме више да читам и гледам шта имају рећи старе прдоње, које су нас у сва ова говна увалили. Нема више шта да каже ни Чавић, ни Додик, ни Иванић, ни СДСовци који се сад ваде да нису одавно били на власти. Сви су они имали своју прилику да се докажу и од сад меискључиво занима шта имају рећи људи без ораха у џеповима. Такви људи морају бити млади, јер би се старији до сада исказали да има поштених и способних.

  Они су нас довели до овдје и спас је у младим људима као што је овај Марко, али само прије него што их се дочепају говна као ови које сам поменуо и направе од њих корумпиране климоглавце и полтроне за паре.

 9. Ја имам много другова који су у сталном фазону „ајмо револуција“ и то траже док пиће не попусти. паре; а други је разлог то што се млади морају научити да смисао живота не може бити у уваљивању у државно предузеће, већ ће, ако сПредлажем реална рјешења. Међу мноштвом људи запослених у администрацији знам доста способних. Као што има много који су дошли мимо реда и правилника, и за њих сам рекао шта мислим да треба. Смањење плата је неопходно из два разлога: Пара и онако нема, и ако шта уштедимо, треба усмјерити у производњу-било чега што доноси у способни, схватити да могу сами створити више. Тако се стимулише предузетништво. Драженов систем отпуштања и конкурса из почетка је прилично стресан, али се не одваја превише од тога што ја у тексту називам „рационализацијом“: установити стварне потребе људства, након тога смањити администрацију, која потом иде на тржиште рада у већ спреман реалан сектор производње. По способностима наравно, нисам ни мислио да ће их неко удомљавати.

  Даља расправа би ишла у стилу кока или јаје, ко је старији, па ту нема смисла. Факат је да се више не смијемо ослањати на куповину мира бујајући бирократски апарат.

 10. Марко, није проблем да сви административни радници остану на радним мјестима, али у том случају, потребно је стварање нових вриједности, покретање нове производње, да „направимо паре“, а онда ћемо се мазати и по …

  Што се тиче усмјеравања новца у производњу, ја сам увије „за“, али нисам сигуран да ће нам они који су нам наметнули капитализам сада допустити да поново правимо социјализам. Можда је у овој ситуацијји много боље рјешење значајно смањење пореза за све производне дјелатности и бесплатна додјела „празног простора“ у неразвијеним и слабо развијеним општинама страним улагачима. Даш му бесплатно плац за фабрику, омогућиш му да је региструје у року од 24 часа, даш му разне пореске олакшице, све то само под условом да запосли људе. Порески приходи на почетку би били нешто мањи, али би временом порастом броја таквих фабрика, све дошло на своје.

 11. @dražen78bl
  Možda bi ipak prioritet bio u uspostavljanju sistema normalnosti, sasjecanju korupcije, podizanju kvaliteta usluga u upravi, unapređenju sudstva. To više privlači investitore, bili oni strani ili domaći.
  Megaprojekti, nosioci razvoja (gazdini),namješteni tenderi, su veća boljka od jednog broja iracionalno zaposlenih ljudi.
  Tu bi bio odgovor na pitanje zašto nema stvaranja nove vrijednosti. Zaklati vola za kilo mesa je najbolja slika današnjeg načina vladavine.

 12. rakovic, 06.05.2011. 15:48:19

  Вћ сам много пута писао да постављање ствари на право мјесто у судству рјешава све проблеме. Други је приоритет квалитетно образовање, али ми секрећемо у контра смјеру тренутно.

 13. Smanjenje plata ce dovesti do manje potrosnje i po manjeg priliva pdva, a i ako ostane neki visak pitanje je gdje ce ga vlast, posebno ova usmjeriti. To jedino za neku novu vlast.
  Nama je najbitnija reforma obrazovanja, a zatim smanjenje korupcije, racionalizacija gdje je moguca i liberalizacija uslova za strane investitore- pa u Madjarskoj daju gotove hale , samo da se usele pogoni. Nazalost, investicija nema bez politike stabilnosti, a onaj tenkre Djuric neku noc rece kako politicka kriza ne bi po njemu trebala da utice na investicije. I to rece predsjednik komore. haha.
  Kad bi bilo vece trziste rada, pojedini bi i otisli iz administracije, jer u njoj osim redovne plate nema napretka. A sad kome ne odgovara vece trziste rada, jer tako ne bi dobar dio biraca drzao pod kontrolom, vidi se po prilozenom…

 14. Дражене, није у питању социјализам. У фази сам прекуцавања интервјуа са једним економистом, чија је основна максима, раидмо оно што запад успјешно ради. Са свим се могу сложити у коментарима, и да власт није спремна за ово што предлажемо, и да је производња неопходна, јер ћемо пропасти без стварања вриједности. О томе су економисти говорили, па видјећмо кад 2012 не буде ни плата ни пензија, шта ћемо и како ћемо…

 15. Злизо, смањење потрошње због смањења плата је краткорочан ефекат, као што је краткорочно повећање прихода кад повећаш порез и дажбине. Уштеђене буџетске новце треба пребацити у производњу, што на дужи рок повећава приходе.

  Нама је потребно све, и смањење корупције, и боље образовање, али нам за почетак треба управо РАД и ШТЕДЊА.

 16. погледајте мало извјештаје банака па ћете идјети да штедња и није тако неразвијена овдје.. наиме, штедња грађана у РС расте задњих 2 године..

  без сузбијања корупције нема ни рада, ни бољег обазовања.. сузбијање и борба против корпуције је почетак почетка..све стало је расипање енергије уколико се ово прво и одмах не почне рјешавати…

 17. ШикуљакM, 07.05.2011. 11:59:32

  У суштини, исто причамо, само нисмо на истим фреквенцијама. Никад нисам заговорник био ниједног система потпуно, јер сваки има своје недостатке. Од сваког је требало узети оно најбоље. Исто тако, од западних земаља смо узели само оно најгоре, а требали смо преписати само оно најбоље. Иако сам еуроскептик, мислим да је позитивна ствар ових ЕУ интеграција усвајање квалитетних закона и увођење реда у правни систем. Само још кад би се исти беспријекорно промјењивали.

  Сада имамо проблем лошег високог образовања. Добијамо дипломце који немају знање. Велика већина људи је прије спремна платити диплому, него учити. Добијамо форму, а нигдје садржаја. С обзиром да су већ многе генерације завршиле факултете плаћајући школарину и полагањем испита суботом (по 3-4 истог дана), онај ко покуша да то заустави, имаће велики проблем. Много таквих „стручњака“ већ ради у јавним установама. Дакле, образовање ће бити тешко опоравити, а то нам је предуслов било каквог напретка.

 18. mi smo u zacaranom krugu. smanjenje plata nece puno kesa donijeti, a ogroman broj stanovnista bi zapao u kreditne probleme. Sa druge strane, i to je krompir sa kojim bi se ekonomista igrao ali politicar ne. Prilika da se napravi zaokret u ekonomiji RS je bila 2006 ili 2007 kad je bilo para od telekoma i kad nije bila navala na javne poslove.nazalost to tada nije ucinjeno i cini mi se da nam trajno duznicko ropstvo uz bolno restrukturitanje privrede slijedi- u gradjevini vise nikad nee biti uposlenost kao do krize, kao ni u metalskom sektoru zbog lose privatizacije. Ostaje poljoprivreda, ali cini mi se da kod nas pogresno shvataju sam termin poljoprivrede, pa samim tim i zablude kako mi mozemo biti ozbiljan proizvodjac na tom trzistu.
  Za stednju se slazem, treba neko iz vlasti da izadje i kaze 3g stezanje kaisa, ali ko? Pa ta vlast trosi na auta i toalete kao da smo UK.

Оставите одговор