Обрачун са историјом: Монтенегро поништио одлуке Подгоричке скупштине

Посланици црногорског парламента, после вишечасовне дебате, усвојили су иза поноћи приједлог резолуције владајуће већине на челу са Демократском партијом социјалиста (ДПС) којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. о присаједињењу Краљевине Црне Горе Краљевини Србије из 1918. проглашавају ништавним.

петак, новембар 30, 2018 / 12:33

У гласању је учествовао 61 посланик, 46 је било „за“, 15 „против“, а није било уздржаних, преноси РТЦГ.

Велика народна скупштина Српског Народа у Црној Гори одржана је 26.12.1918. Без расправе и акламацијом усвојена је одлука којом је са престола збачен краљ Никола и династија Петровић Његош, те да се Црна Гора „са братском Србијом уједини у једну једину државу под династијом Карађорђевића, те тако уједињене ступе у заједничку Отаџбину нашег троименог народа Срба, Хрвата и Словенаца.“

Иако су историјски догађаји сами поништили уједињење са Србијом, прво комунистичким стварањем Југославије коју су чиниле републике, потом њеним распадом, те стицањем независности Црне Горе након референдума крајње сумњиве регуларности, антисрпска власт у Црној Гори се обрачунава са одлукама скупштине коју, да апсурд буде већи, сматра нелегалном и нелегитимном.

Све је услиједило након што је у дијелу Црне Горе свечано обиљежено 100 година од ослобођења, нарочито у Боки Которској, која до 1945. никада није ни била дио Црне Горе.

Црногорски министар правде Зоран Пажин рекао је да „резолуција усмјерена против актуелних покушаја да се унизи црногорски државни идентитет, злоупотребом једног трагичног догађаја у црногорској историји“.

– Сазрело је вријеме да у Црној Гори једном за сва времена утемељимо црногорски државни идентитет. Свиђало се то некоме или не, цијели свијет данас држављане Црне Горе зове Црногорцима, као што држављане Њемачке зове Нијемцима, а држављане Француске Французима. Вријеме је да и ми у Црној Гори са поносом прихватимо идентитет по којем нас цијели свијет препознаје – пренијели су медији дио Пажинових бесмислица.

Опозициони Демократски фронт је предложио да се на дневни ред стави и њихова резолуција „Никада више 1916“, којом се, како је објаснио Андрија Мандић, осуђује капитулација Црне Горе.

– Сви се стидимо одлуке краља Николе и тадашње војске да положи оружје. 1918 се пожњело оно што се 1916. посијало – рекао је Мандић. Његов приједлог, који је по бесмислености раван оном власти, наравно није усвојен.

У Подгорици је вечерас одржана и протестна шетња под слоганом „Никад више 1918“ коју је организовала невладина организација „Дукљани“, са чијег скупа је поручено да се „више никад не сме десити да ико у Црној Гори слави издају Црне Горе“.

Међународна комисија о Подгоричкој скупштини

Овако изгедају тачке извјештаја који је сачинила међународна посматрачка комисија састављена из више чланова из различитих земаља, поводом избора за Подгоричку скупштину и генералног стања у Црној Гори:

1) Трупе које су се налазиле у Црној Гори су биле југословенске, а не србијанске: њихов број у цијелој земљи не прелази 500 људи: оне нијесу биле уплетене у узборе и збивања око божићне побуне;

2) Избори су били слободни пошто 500 официра и војника југословенских нијесу могли десетинама хиљада Црногораца наметнути своју вољу;

3) Избори су били демократскији него они практиковани за вријеме владавине бившег краља Николе;

4) Сви Црногорци су били за уједињење са Србијом и не желе повратак раскраља Николе, којега држе за издајника земље;

5) Побуна је проузрокована од стране неколико агената бившег краља, а који су потпомогнути агентима италијанским; могли су обманути неке необавијештене личности;

6) У земљи је владао мир, кривци ће бити осуђени од стране редовних судова;

7) Захтијева се да одбјегли побуњеници код Италијана у Сан Ђовани Ди Медуи и Котору буду предати француском генералну Венелу и да одговарају за рушење телефонских жица и пљачку војничких намирница. Број затворених личности се пење од прилике на једну стотину. Сви сељаци су пуштени на слободу.12 КОМЕНТАРА

 1. Taj mrski sused koji je za samo jednu deceniju od kako je na demokratskom i jedinom liberalnom referendumu na Balkanu, izglasao nezavisnost i pobegao, kao i svi drugi iz zajednice sa Srbijom, udvostručio je BDP, višestruko uvećao investicije, nadmašio i to značajno Srbiju, prvi put u istoriji, u visini plata i penzija. Privredni rast, strane investicije i stepen optimizma u Crnoj Gori danas je među najvišima u regionu. Infrastruktra, putevi, obala, izgled glavnog grada – Podgorice, unapređeni su do neprepoznatljivosti. Istovremeno se u regionu Crna Gora posmatra kao ključni agens dobrosusedstva, pacifikacije i stabilnosti, za razliku od Srbije. Crna Gora je nedavno postala i 29. članica kluba najrazvijenijih država sveta – NATO-a. Ubedljivo je prva i kada je reč o procesu evropskih integracija na Balkanu. Ugled koji njen predsednik uživa u regionu i svetu predmet je čežnje mnogih balkanskih lidera sa pigmejskim sposobnostima. Nacionalističku Srbiju nesumnjivo iritira i građanski karakter Crne Gore, istinska nacionalna ravnopravnost, sekularni karakter, kao i jedini dosledni antifašizam u regionu, bez i jedne kvislinške zastave i najzad, od decembra, ponosno – spomenik Titu u glavnom gradu. Iskrene čestitke na povratku identiteta CRNOJ GORI I CRNOGORCIMA.

  1. „Nacionalističku Srbiju nesumnjivo iritira i građanski karakter Crne Gore, istinska nacionalna ravnopravnost, sekularni karakter, kao i jedini dosledni antifašizam u regionu, bez i jedne kvislinške zastave i najzad, od decembra, ponosno – spomenik Titu u glavnom gradu.“
   Potpisujem ali tebi smeta samo nacionalizam kod Srba a ja sam nedavno bio u Vojvodini i niđe nacionalizma nisam vidio za razliku od Sarajstana đe tukne ne na nacionalizam nego na nacizam iako nema razloga očistili ste što ste mogli, pa bi bilo pametnije da prvo pogledaš i počistiš svoje dvorište. Što se tiče NATO svako ima pravo izbora pa i oni i neka im je sa srećom a budućnost će pokazati jesu li bili u pravu, ne bih isključio ni da bude „dala baba dinar da uđe u kolo………“ …..što se tiče standarda u zabludi si u CG živi centar Pg i primorje ostalo je teška bijeda. Nemoj gledati Delta Siti nego otiđi u Zagorič preko pruge ili Zabjelo ili u Andrijevicu, Kolašin. Bio nedavno 10 tak dana u Vojvodini i prije par godina živio pola godine u Pg i izabrao bi Vojvodinu kad je standard u pitanju.

 2. Montenegro poništio odluke Podgoričke skupštine.
  Imam argumente, i za i protiv. Neka đetići rade u svoju kuću što im je volja. Volim CG, izuzetno, i nije
  mi drago što je to tako, što se podjele, svađe, tenzije zaoštravaju..

  No, pogledajmo mi u svoje dvorište, jađena nam majka.
  Poništiše Ovi našu istoriju, pljunuše na sve one koji su ratovali o svojoj hrani i u svojoj odjeći i obući, na sve one koji su kupovali cigare na komad na crnoj berzi od onih koji sada srbuju i prave performanse sa zastavama , a realno bi bilo da je izdignu usred prestonice na pola koplja jer nam Republika baš zbog njih ostaje avetinjaska, bez ljudi, postaje gerijatrijski centar.
  A, mene duša boli zbog toga.

  Zahvaljujem se dragom Bogu što nisam poginuo za ovo carstvo, ali nema danam i noći da ne pomislim na sve one koji poginuše za NjegovoCarstvo, živeći u zabludi da se bore za čast i slobodu svoga roda i naroda. Među njima je ostao na Međeđem Brdu i sin moga brata , dijete grešno, redovni vojnik…
  Vječna vam slava, braćo moja, sinovi, unuci, očevi, komšije, saborci…
  Ne znam kome je teže, vama pod zemljom., ili nama na zemlji gledajući i trpeći ovo što mi gledamo i trpimo…

 3. Jadan li si , jado. Kuku tebi, tvojim ukućanima i okolokućanima. Nikad lijepog zbora i dijaloga. Stalo Ruglo nasred puta i svakom se naruga. Rugajići se drugima, naruga se samo sebi najviše, pa ga prozvaše Ruglom.

  Pozdrav Jadi, kojeg iskreno sažaljevam. Omalovažavanjem drugih ti omalovažiš sebe. Moraš raditi, pjetleća glavo na kulturi dijaloga, na poštovanju onoga od kojega tražiš argumente, makar se on zvao i Lojo. I šta si ti bolji od onih koje zoveš tako? E kako ja bio taj, onako živio ti i tvoji najmiliji.

 4. Симо, јеси ти безобразан, али си у праву кад јебеш ове нарикаче.

  Не пишем због тога, него погледах онај твој линк, па сам послушао Медојевића, па Кнежевића и проф. Радуловића.

  Морам да кажем како им стоји бесједа, „не вјерујем да на свијет таквијех има“, погледај ти која је луцидност, шарм, смисао за хумор, много су јаки.

  Рецимо, у НСРС од доба доктора Спајића није било луцидног говорника, све са великим смислом за хумор.

  Било је још пар добрих, али ни близу др.Спајића.

  Видјећемо сад шта ће бити у овом сазиву, покушаће Вукановић, он је смијешан.

  Права је штета што нисам у НСРС, ако ништа да мало забавим народ, мислим да би се народ више полтронима и паметњаковићима у скупштини смијао, него што се Симо насмијао кад је прочитаовеличину -висину Орића, избачену у Ниџиним курцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *