Обама већ гледа леђа Гадафију

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да је либијски лидер Моамер ел Гадафи изгубио легитимитет и да мора да оде са власти, уз напомену да САД пруочавају све опције у вези са кризом у Либији. "САД и читав свијет и даље су огорчени због насиља над либијским народом. И даље ћемо слати […]

четвртак, март 3, 2011 / 21:48

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да је либијски лидер Моамер ел Гадафи изгубио легитимитет и да мора да оде са власти, уз напомену да САД пруочавају све опције у вези са кризом у Либији.

"САД и читав свијет и даље су огорчени због насиља над либијским народом. И даље ћемо слати исту поруку: насиље мора да престане. Моамер ел Гадафи је изгубио легитимитет и мора да оде", рекао је Обама на конференцији за новинаре у Бијелој кући.

Ово је био један од најоштријих коментара америчког предсједника о кризи у Либији која је почела прије три седмице.

Обама је рекао да је одобрио употребу америчког авиона у акцији премјештања египатских избјеглица које се побјегле из Либије у Тунис.

"Пуковник Гадафи треба да се повуче са власти и оде. То је добро за његову земљу. То је добро за његов народ. То је права ствар коју треба учинити. Људи око њега треба да схвате да се насиље које спроводе над невиним цивилима прати и да ће они бити позвани на одговорност", нагласио је Обама.

Он је рекао да САД разматрају широк спектар опција у вези са ситуацијом у Либији и додао да је увођење зоне забрањеног лета једна од могућности.

Амерички предсједник додао је да је пружање хуманитарне помоћи у овом тренутку приоритет, пошто хиљаде људи бјеже од насиља у Либији.

Обама је оцијенио да либијски лидер Моамер ел Гадафи охрабрује насиље над ненаоружаним грађанима.

"Не желим да се ограничавамо. Желим да доносимо одлуке засноване на ономе што је најбоље за либијски народ, у договору са међународном заједницом", рекао је предсједник САД.Оставите одговор