Јандроковић и Инцко причали у Загребу

ЗАГРЕБ – Министар иностраних послова и европских интеграција Хрватске Гордан Јандроковић истакао је данас у разговору са високим представником у БиХ Валентином Инцком да маргинализација било којег од три конститутивна народа може представљати значајан проблем у будућем стабилном функционисању БиХ. Јандроковић је рекао да поштивање територијалне цјеловитости и суверености БиХ, те равноправности три конститутивна народа […]

четвртак, март 3, 2011 / 21:52

ЗАГРЕБ – Министар иностраних послова и европских интеграција Хрватске Гордан Јандроковић истакао је данас у разговору са високим представником у БиХ Валентином Инцком да маргинализација било којег од три конститутивна народа може представљати значајан проблем у будућем стабилном функционисању БиХ.

Јандроковић је рекао да поштивање територијалне цјеловитости и суверености БиХ, те равноправности три конститутивна народа и осталих грађана остају основна начела Хрватске према БиХ.

Он је нагласио да би Хрвати, иако најмалобројнији народ у БиХ, могли одиграти улогу везивног ткива на унутрашњеполитичком плану и бити одлучујућа снага проевропских промјена, саопштено је из хрватског Министарства иностраних послова.

Јандроковић, који је потпредсједник Владе Хрватске, поновио је да Хрватска има стратешки интерес за стабилност и евро-атлантску перспективу БиХ, али и цијеле југоисточне Европе.

Инцко је извијестио о напорима које предузима међународна заједница да би се постизборна политичка ситуација у БиХ што прије консолидовала и спријечила стагнација функционисања власти. Он је информисао Јандроковића и о плановима организационог реформисања присутности међународне заједнице у БиХ.

Високи представник у БиХ је истакао да је Хрватска фактор стабилности у региону и додао да се приближавањем Загреба чланству у ЕУ не ради само о процесу проширења Уније, већ о њеном заокруживању и историјском уједињавању, истиче се у саопштењу.

Саговорници су размијенили мишљења о актуалним догађањима на политичкој сцени у БиХ, те о плановима за конституисање власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ.Оставите одговор