Обама поручио Мубараку да је вријеме за пензију

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама поручио је египатском колеги Хоснију Мубараку да не треба да се кандидује за нови предсједнички мандат на изборима у септембру, објавио је у уторак навече "Њујорк Тајмс". Обамину поруку пренио је бивши амерички амбасадор у Египту Френк Визнер, којег је америчка администрација у понедјељак послала у Каиро, наводи лист […]

среда, фебруар 2, 2011 / 09:10

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама поручио је египатском колеги Хоснију Мубараку да не треба да се кандидује за нови предсједнички мандат на изборима у септембру, објавио је у уторак навече "Њујорк Тајмс".

Обамину поруку пренио је бивши амерички амбасадор у Египту Френк Визнер, којег је америчка администрација у понедјељак послала у Каиро, наводи лист на свом интернет сајту, позивајући се на америчке дипломате.

Обама није директно затражио од Мубарака да се сада повуче, али му је чврсто савјетовао да треба да отвори пут реформском процесу који ће кулминирати слободним и поштеним изборима у септембру, када ће се бирати нови египатски лидер, пише "Њујорк Тајмс".

Лист је додао да је овај незванични канал за комуникацију одобрио лично Обама, који је у уторак у Бијелој кући са својим тимом за националну безбједност размотрио кризу у Египту.

Коментатори сматрају да је ово знак да администрација САД почиње да ускраћује подршку једном од својих најближих савезника у региону сјеверне Африке и Блиског истока.

Најмање милион људи учествовало је у уторак на демонстрацијама у Каиру и Александрији са захтјевом да Мубарак оде са власти послије 30 година на челу државе.

Касније синоћ и Мубарак је у телевизијском обраћању јавности поручио да се не планира више кандидовати за предсједника, али су демонстранти окупљени на улицама Каира поручили да им је и то неприхватљиво и да не напуштају улице док он не поднесе оставку. Како су рекли, Мубарак има ”рок” до уторка да се повуче.Оставите одговор