Обама отворено помаже Ал каиду

Амерички предсједник Барак Обама је у борби против тероризма до сада чврсто пратио примјер свог претходника на тој функцији Џорџа Буша, али његова администрација сада отворено подржава одабране побуњеничке јединице у Сирији које су дио мреже Ал каиде. Интернет страница "Глобал рисерч" подсјећа да је познато и документовано да је Ал каиду створила америчка Централна […]

четвртак, 20 јуна, 2013 / 12:21

Амерички предсједник Барак Обама је у борби против тероризма до сада чврсто пратио примјер свог претходника на тој функцији Џорџа Буша, али његова администрација сада отворено подржава одабране побуњеничке јединице у Сирији које су дио мреже Ал каиде.

Интернет страница "Глобал рисерч" подсјећа да је познато и документовано да је Ал каиду створила америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/, која је током совјетског рата у Авганистану у тајности подржава "исламистичку терористичку мрежу".
Организацију "Ал нусра", повезану са Ал каидом, амерички предсједник подржава "отворено", а не "тајно", као што то чини ЦИА.

Подршка Ал нусри, која је огранак Ал каиде у Ираку, не просљеђује се више тајно у склопу операција ЦИА и британског МИ6, већ се то чини полујавно, као дио америчке спољне политике.

То је дио америчке дипломатске платформе, спроведене у договору са Великом Британијом, Канадом, Њемачком и Француском. Мада се Ал нусра експлицитно не помиње, "подршка сиријским побуњеницима" била је једна од главних тема током недавног самита Г8 у Сјеверној Ирској.

О "подршци побуњеницима" расправљало се и у америчком Конгресу. Ова тема је предмет нацрта закона који је већ усвојио Комитет Сената за спољне односе.

Комитет је усвојио нацрт са 15 гласова "за" и три "против".

"Глобал рисерч" наводи да је иронично то што је и произраелски лоби активно учествовао у лобирању за помоћ побуњеницима.

Сенатор Ренд Пол из Кентакија, који је гласао против нацрта, упозорио је чланове Комитета да ће "финансирати савезнике Ал каиде".