НТЦ пријети: Због глорификовања Гадафија доживотна казна затвора

Либијске власти одустале су од идеје да забране активност партија утемељених на вjерским, племенским или етничким основама, забрањујући истовремено глорификовање убијеног дугогодишњег либијског лидера Моамера ел-Гадафија и његовог режима, јавиле су новинске агенције.  „Та тачка је одбачена, тако да ће све партије или политичке организације радити по актуелном закону”, рекао је члан правног комитета Националног […]

четвртак, мај 3, 2012 / 07:08

Либијске власти одустале су од идеје да забране активност партија утемељених на вjерским, племенским или етничким основама, забрањујући истовремено глорификовање убијеног дугогодишњег либијског лидера Моамера ел-Гадафија и његовог режима, јавиле су новинске агенције.

 „Та тачка је одбачена, тако да ће све партије или политичке организације радити по актуелном закону”, рекао је члан правног комитета Националног прелазног савjета Салва ал-Дгејли агенцији Ројтерс.

Франс прес је пренио текст закона који је прочитао један правни званичник после састанка комитета, према коме се „хваљење или глорификација Моамера ел-Гадафија, његовог режима, његових идеја или његових синова (…) кажњава затвором”.

„Уколико те вијести, гласине или пропаганда изазову неку штету држави, казна ће бити доживотни затвор”, рекао је тај званичник, којег АФП није именовао.

Национални прелазни савјет је навео да је идеја закона о забрани политичких партија по вјерским и племенским принципима била само „пробни балон” како би се оцијенила реакција друштва, пренио је Итар-Тас с.

Руска агенција подсјећа да је прошле недеље Савјет саопштио да је усвојио приједлог закона о партијама, први од 1964. године, којим ће бити прописано да „политичке организације не могу да се граде на вјерским, племенским или регионалним принципима, не могу бити филијала стране партије или финансиране из иностранства”.

Савјет је нагласио да новина није била усмјерена против умјерених исламиста, већ искључиво против радикала, који своју политику граде на штету интереса других група.

За формирање нове партије потребно је најмање 250 учесника.

Међутим, услиједила је хитна реакција исламиста, који су оштро осудили такве потезе, сматрајући их ограничавањем својих права и слобода.

У вријеме Гадафија биле су забрањене политичке организације у Либији, а после 40 година званично је била укинута забрана, после чега су регистроване најмање двије странке исламистичког усмјерења – Партија реформи и развоја и Партија правде и развоја „Муслиманске браће”, која је копија египатске странке.

Централна изборна комисија Либије позвала је Савјет да што прије усвоји закон како би избори за уставотворну скупштину, планирани за 19. јун, били одржани у предвиђеном року.

Ројтерс наводи да је Савјет наговестио да ће земљом владати на основу шеријатског права, али да ће бити јасно какво ће мјесто имати шеријат у правном систему тек по усвајању устава, после избора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *