У еврозони стање тржишта рада као и 1997. године

Стопа незапослености је у седамнаесточланој еврозони у марту порасла на 10,9 одсто, чиме је изједначен рекорд из априла 1997, показали су данас званични подаци.  У саопштењу Агенције за статистику Европске уније Евростата, наводи се да је у марту у зони евра посао тражило 17,37 милиона људи или 169.000 више него у фебруару, пренијела је француска […]

четвртак, мај 3, 2012 / 07:11

Стопа незапослености је у седамнаесточланој еврозони у марту порасла на 10,9 одсто, чиме је изједначен рекорд из априла 1997, показали су данас званични подаци.

 У саопштењу Агенције за статистику Европске уније Евростата, наводи се да је у марту у зони евра посао тражило 17,37 милиона људи или 169.000 више него у фебруару, пренијела је француска новинска агенција АФП.

У односу на претходни мјесец, стопа незапослености је у марту порасла за 0,1 одсто, саопштио је Евростат.

Шпанија, која настоји да одагна стрепње на финансијском тржишту да ће јој због презадужености бити потребна међународна помоћ, имала је у марту највишу незапосленост међу чланицама зоне евра – од 24,1 одсто.

На другом мјесту је Грчка, која је у два маха од маја 2010. добила међународну помоћ, са стопом незапослености од 21,7 одсто из јануара, што су последњи расположиви подаци за ту земљу.

Као показатељ економске подјељености сјевера и југа Европе, најнижу стопу незапослености у еврозони су у марту имале Аустрија (четири одсто), Холандија (пет) и Луксембург (5,2 одсто).

Подаци за читаву Европску унију, која има 27 чланица, показују да је стопа незапослености у марту стагнирала на 10,2 одсто, саопштио је Евростат.

Истовремено, стопа незапослености у највећој европској привреди, Њемачкој, пала је у априлу на седам одсто са 7,2 одсто из марта, захваљујући уобичајеном повећању запошљавања у прољеће, саопштио је јуче тамошњи завод за статистику.

Позитиван тренд на тржишту рада се наставља, изјавио је директор њемачког завода за статистику Франк Вајзе и додао: „Раст њемачке привреде је благо посустао преко зиме, али та тренутна слабост не утиче у већој мјери на тржиште рада”.

Њемачка привреда је у последњем кварталу 2011. забиљежила негативан раст од минус 0,2 одсто, а најновији подаци о индустријској производњи и поруџбинама указују да у првом кварталу не треба очекивати значајнији опоравак, рекао је Вајзе.

Ипак, дугорочнији показатељи наводе на закључак да би до краја године раст њемачке привреде могао да се убрза, истакао је он.

Њемачка има четврту (послије САД и Кине Јапана) по величини привреду у свијету, мјерено номиналним укупним домаћим производом (БДП), који је у 2011. процјењен на преко три билиона долара, док је по становнику просјечан БДП износио 37.896 долара.

Њемачка је други највећи извозник у свијету (после Кине) и трећи по величини увозник (после САД и Кине).

Иначе, Синдикат њемачких металских радника ИГ Метал позвао је јуче хиљаде својих чланова да ступе у дводневни штрајк, захтјевајући боље плате.

Синдикат ИГ Метал саопштио је да је око 800 радника у аутомобилској фабрици „Дајмлер АГ” у Диселдорфу почело јуче штрајк, а да се очекује да ће други слиједити њихов примјер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *