Ново размимоилажење Хамаса и Фатаха!

Исламистички Хамас одбацио је номинацију Салама Фајада за премијера у прелазној палестинској влади, неколико сати након што је ривалски Фатах одлучио да га подржи. Противљење Хамаса номинацији Фајада, досадашњег премијера у влади на Западној обали којом доминира Фатах, искомпликоваће планове за уједињење двије палестинске владе. Планирано је да се представници двије фракције састану у уторак […]

недеља, 12 јуна, 2011 / 19:51

Исламистички Хамас одбацио је номинацију Салама Фајада за премијера у прелазној палестинској влади, неколико сати након што је ривалски Фатах одлучио да га подржи.

Противљење Хамаса номинацији Фајада, досадашњег премијера у влади на Западној обали којом доминира Фатах, искомпликоваће планове за уједињење двије палестинске владе.

Планирано је да се представници двије фракције састану у уторак у Каиру и договоре се о саставу новог кабинета.

Фатах и Хамас су у мају потписали споразум у египатској престоници којим се окончавају четворогодишњи, повремено крвави, неспоразуми.

Тај споразум отворио је пут стварању заједничке прелазне владе пред изборе следеће године.

За сада није јасно да ли је данашње саопштење Хамаса коначна одлука или само тактика пред постављење министара, пренјео је Асошиејтед прес.

Фајад, признати економиста, школован у САД, који је иначе политички независан, уживао је поштовање страних донатора. Одбијањем његове номинације угрожена је и међународна помоћ Палестинцима, коментаришу свјетске агенције.