Београд: Протест против НАТО скупа

Више стотина грађана протестовало је данас на платоу испред Филозофског факултета у Београду због одржавања војне конференције у организацији НАТО-а у главног граду Србије. Протестни скуп под називом "Ово није НАТО земља" организовали су Демократска странка Србије, Центар за стратешке алтернативе, Удружење грађана Активни центар и Фонд "Слободан Јовановић". Учесницима протестног скупа прочитано је писмо […]

недеља, јун 12, 2011 / 19:40

Више стотина грађана протестовало је данас на платоу испред Филозофског факултета у Београду због одржавања војне конференције у организацији НАТО-а у главног граду Србије.

Протестни скуп под називом "Ово није НАТО земља" организовали су Демократска странка Србије, Центар за стратешке алтернативе, Удружење грађана Активни центар и Фонд "Слободан Јовановић".

Учесницима протестног скупа прочитано је писмо академика Матије Бећковића у којем је нагласио да данашњи властодршци треба да питају народ зашто Србија није у савезу НАТО. "Звати Србију у НАТО исто је као када би Јевреје звали на летовање у Аушвиц", истакао је Бећковић.

Предсједник Покрета савјести српских жена и жртава бомбардовања Мила Алечковић рекла је да се у Србији сваке године региструје 30 000 људи обољелих од рака и да се тај тренд не зауставља. "Ако су италијански официри у Кфору који су умрли од рака добили велике одштете од Римског суда зашто не би то исто добили и Срби", констатовала је Алечковићева.

На скупу против војног савеза НАТО говорили су и музичар Бора Ђорђевић, пјесник Добрица Ерић, бивши фудбалер Милутин Шошкић, вођа музичке групе 357 Никола Хаџи Николић и други.

Учесници скупа скандирали су против НАТО савеза и министра одбране Драгана Шутановца, а узвикивали су и пароле против предсједника Србије Бориса Тадића.

Организатори су рекли да скуп под називом "Ово није НАТО земља" није био ни страначки ни предизборни, него је порука властима која се годинама понавља.

И Српска радикална странка најавила је да ће сутра бити одржан протест испред Предсједништва Србије због, како су навели, одржавања НАТО самита у Београду од 13. до 15. јуна. СРС сматра да "одржавање НАТО самита у Београду представља повратак убице на мјесто злочина".

Министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је раније да одржавање конференције НАТО-а у Београду показује да је Србија способна да организује велике и ризичне скупове и одбацио оптужбе да њено одржавање представља одустајање Србије од прокламоване војне неутралности.Оставите одговор