Тројчинданско саборовање народа Херцеговине

Манастир Добрићево на Билећком језеру је мјесто гдје се вијековима његовала и чувала традиција, духовност и саборност, поручено је са Тројчинданског саборовања народа Херцеговине, који је почео синоћ служењем вечерње службе. У цркви Ваведења пресвете Богородице јутрос је служена света литрургија, након чега је настављен културно-забавни програм у оквиру кога је организовано такмичене у пјевању […]

недеља, јун 12, 2011 / 18:59

Манастир Добрићево на Билећком језеру је мјесто гдје се вијековима његовала и чувала традиција, духовност и саборност, поручено је са Тројчинданског саборовања народа Херцеговине, који је почео синоћ служењем вечерње службе.

У цркви Ваведења пресвете Богородице јутрос је служена света литрургија, након чега је настављен културно-забавни програм у оквиру кога је организовано такмичене у пјевању изворних пјесама у мушкој и женској конкуренцији, свирању на традиционалним инструментима и бацању камена са рамена.

Код ове древне светиње се већ традиционално, сваке године организује окупљање и дружење не само народа Херцеговине већ и сусједне Црне Горе и других земаља.

Начелник општине Билећа Драган Бабић рекао је да ће локална власт и даље подржавати једну од најзначајних духовних и културним манифестација у тој херцеговачкој општини.

Код манастира Добрићево саборује се са повременим прекидима од 1730. године. Прије петнаестак година обновљено је окупљање Херцеговаца на овом мјесту, а поновно масовно саборовање везује се у великој мјери за ангажовање недавно преминулог игумана манастира Добрићево архимандрита Симеона Биберџића.Оставите одговор