Нови нацрт ЕУ за БиХ

ЕУ ће можда донијети нови нацрт којим ће дефинисати однос према БиХ, с обзиром да је ријеч о специјалној земљи којој је потребан специјални третман, изјавио је новинарима министар иностраних послова Словеније Самуел Жбогар, након састанка са лидерима парламентарних странака у БиХ. На састанку је поново констатовано да је за подношење апликације за кандидатски статус […]

понедељак, март 7, 2011 / 19:30

ЕУ ће можда донијети нови нацрт којим ће дефинисати однос према БиХ, с обзиром да је ријеч о специјалној земљи којој је потребан специјални третман, изјавио је новинарима министар иностраних послова Словеније Самуел Жбогар, након састанка са лидерима парламентарних странака у БиХ.

На састанку је поново констатовано да је за подношење апликације за кандидатски статус у ЕУ потребно провођење пресуде "Сејдић и Финци", усвајање закона о државној помоћи и закона о попису становништва.

Састанку са министрима иностраних послова Словеније и Бугарске Самуелом Жбогаром и Николајем Младеновим присуствовали су лидери СДС-а Младен Босић, СДА Сулејман Тихић, СДП-а Златко Лагумџија, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ -а 1990 Божо Љубић, и Странке за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић.

Тихић је истакао да су високи званичници Словеније и Бугарске поновили да ЕУ не жели да се мијеша у провођење изборних резултата, али да жели да се то деси што прије, како би било могуће наставити са европским реформама.

Жбогар је нагласио да са састанка одлази забринут због кашњења у формирању власти, али и са мало оптимизма, јер има утисак да ће договор око три услова за апликацију за кандидатски статус бити могућ након формирања власти.

Министар Младенов је оцијенио да су лидери странака који су присуствовали састанку близу договора о многим стварима које су потребне БиХ на путу ка европским интеграцијама.

Он је напоменуо да су Словенија и Бугарска, заједно са Аустријом, спремне да помогну БиХ на европском путу, али и да очекују да нове власти у центру дјеловања имају европски програм.

Младенов је додао да је аустријски шеф дипломатије Михаел Шпинделигер због болести био спријечен да посјети БиХ.

Осим Тихића и Босића, остали лидери странака који су учествовали у двочасовном разговору са Жбогаром и Младеновом, нису жељели да дају изјаве.

БОСИЋ: У САРАЈЕВУ НЕМА ПОМАКА

Састанак представника политичких партија са министрима иностраних послова Словеније и Бугарске показао је да у Сарајеву нема помака када је ријеч о договору о формирању власти, изјавио је предсједник СДС-а Младен Босић.

"Министри иностраних послива Словеније и Бугарске су са састанка отишли збуњени и сумњам да ће у неко догледно вријеме доћи поново у Сарајево. Забринут сам, јер је евидентно нема помака и спремности на компромис", рекао је Босић новинарима.

Он је нагласио да у овом тренутку у Сарајеву нема жеље да се уваже ставови других, те да је као представник из Републике Српске на састанку имао улогу статисте.

"Свима је јасно, укључујући и међународну заједницу, да су у овом тренутку главни извор кризе неријешени односи између Хрвата и Бошњака у Федерацији БиХ и питање ко ће представљати Хрвате у расподјели власти", рекао је предсједник СДС-а.

Босић је напоменуо да су током састанка СДП БиХ и странке окупљене око платформе те странке најавиле да имају намјеру да иду даље на путу формирања Дома народа Парламента Федерације БиХ.

"Евидентно је да сви заједно тонемо у дубљу кризу. То све није проблем са становишта РС, али јесте са становишта БиХ, јер се рефлектује на живот обичних грађана", додао је Босић.

ИНЦКО: ВЕОМА ЖАЛОСТАН ЗАСТОЈ У ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ

 Претходно је високи представник Валентин Инцко обавијестио Младенова и Жбогара о тренутном и "веома жалосном" застоју у формирању власти, те озбиљним импликацијама које ова врста политичког неуспјеха има за грађане БиХ.

"Својом непопустљивошћу политичари су већ угрозили најрањивије категорије становништва. Без окончавања ове потпуне парализе они се могу суочити само са даљим проблемима", рекао је Инцко на састанку у Сарајеву.

Према његовим ријечима, са сваким новим даном без власти фокусираних на евроатлантске интеграције, посебно на државном нивоу, БиХ губи вријеме које себи не може приуштити.

На данашњем састанку Инцко је са шефовима дипломатија Словеније и Бугарске размијенио ставове о већем броју тренутних питања, као и о њиховој посјети БиХ, рекавши да она представља јасан знак да БиХ заузима високо мјесто на регионалном и европском плану, саопштено је из ОХР-а.

Представник Службе за иностране послове ЕУ, новооснованог тијела које савјетује Кетрин Ештон, главног дипломатског представника ЕУ, такође је учествовао на овом састанку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *