Испунити три преостала услова и онда статус кандидата

Министри иностраних послова Словеније и Бугарске, Самуел Жбогар и Николај Младенов, те амбасадор Аустрије у Бих Донатус Кек пренијели су данас члановима Предсједништва БиХ да је ЕУ предана БиХ и истакли потребу израде заједничког акционог плана ЕУ и БиХ у којем ће бити дефинисани приоритети и дати јединствена визија о европској будућности БиХ. "На тај […]

понедељак, март 7, 2011 / 19:27

Министри иностраних послова Словеније и Бугарске, Самуел Жбогар и Николај Младенов, те амбасадор Аустрије у Бих Донатус Кек пренијели су данас члановима Предсједништва БиХ да је ЕУ предана БиХ и истакли потребу израде заједничког акционог плана ЕУ и БиХ у којем ће бити дефинисани приоритети и дати јединствена визија о европској будућности БиХ.

"На тај начин, ЕУ ће појачати присуство у БиХ, унаприједити привредну сарадњу, страна улагања и обезбиједити безбједност и стабилност цијеле регије", истакли су Жбогар, Младенов и Кек.

На састанку је истакнуто да ће након конституисања власти у БиХ бити могуће испунити три преостала услова за апликацију за статус кандидата, а то су – доношење закона о државној помоћи, закона о попису становништва и имплементација пресуде Суда за људска права из Стразбурга, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ изнијели су став да сви релевантни политички фактори, као и грађани БиХ, гаје еврооптимизам и желе пуноправно чланство у ЕУ.

Предсједавајући Предсједништва Небојша Радмановић и чланови Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић истакли су неопходност уклапања БиХ у европске стандарде, с једне стране, као и потребу да се води рачуна о специфичностима, чиме би се олакшао пут БиХ у европску заједницу народа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *