Нова представништва: На реду је Загреб!

У ширењу мреже Представништава Српске по свијету, следећа станица је Загреб.

субота, 7 априла, 2018 / 20:55

"Тренутно су активна представништва у Србији, Русији, Израелу, Белгији, САД-у, Аустрији, Грчкој и Њемачкој, а у припреми је отварање представништва у Хрватској."

Тако пише на порталу Владе РС који је намјењен инвеститорима. Директна страна улагања из Хрватске у РС у периоду од 2007. до 2015. године и нису на завидном нивоу. Зашто ће онда Српској привредно Представништво у Хрватској из Владе нема одговора.

– Представништва постоје, људи буду у Бањалуци, а не на терену. Не знам који је смисо постојања, осим да доведемо фолклорну групу или организујемо прославу 9. јануара. За такве ствари то је прескупо – каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Осим Хрватске, у мају ће поред постојећег Представништва у Москви бити отворена још једна Канцеларија у Санкт Петербургу. Влада је одлучила да има Канцеларију и у Никозији, иако, на списку земаља са којима РС остварује највећу размјену Кипра нема нигдје.

– Могу да буду ефикасна, ако се конципирају кадровски и садржајно у смислу ширења економије и културе, да буду допринос на јачању РС. За сада има јако много неспоразума – каже стручњак за међународне односе Милош Шолаја.

БН телевизија је већ извјештавала да је Влада за рад осам Представништава по свијету од 2011. до 2017. године потрошила је 25. 517. 284 марке. Колико је у истом периоду инвестирано у Српску, колико је отворено радних мјеста, који су конкретно резултати – питања су на која из Владе нема одговора. Нема одговора ни на питања колико Српска има лобистичких кућа у САД-у, ни колико плаћа лобисте. Процјене су да је у протеклих 10 година потрошено 30 милиона долара. У том периоду извоз је пао за чак 160 милиона марака.

– Инвестиције САД у РС су нпр. 2015. године износиле 1.000 КМ. То показује омјер и корист од лобирана из буџета РС за привреду РС и њене грађане. Лобирање је, чини се, усмјерено само за заштиту лика, дјела и одбрану предсједника РС у Америци – каже уредник портала Капитал Синиша Вукелић.

Економски – нема инвеститора из САД, политички – Црна листа на којој је предсједник РС Милорад Додик.3 КОМЕНТАРА

    1. On zeli da otvori predstavnistvo u Zagrebu, a oni mu razoruzavaju pratnju?…Bice mu potrebno da se skloni tamo ako bude bjezao iz Republike Srpske. Blize mu je nego da odleprsa u Beograd!