Русија улаже 50 милијарди долара у енергетски сектор Ирана

Руске енергетске компаније могле би да потроше чак 50 милијарди долара на експлоатацију нафте и гаса у Ирану, изјавио је помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков.

субота, 7 априла, 2018 / 20:30

"Компаније попут Росњефта, Гаспрома, Гаспром Њефта, Лукоила, Зарубежњефта и Татњефта, системски раде на развоју налазишта у Ирану”, рекао је Ушаков за руску агенцију Тас с.

Његов коментар је услиједио након што је Зарубежњефт, после француског Тотала, постао друга компанија која је потписала нови нафтни уговор са Техераном, у оквиру програма који су креирале иранске власти с циљем привлачења међународних нафтних и гасних компанија.

Та руска компанија ће инвестирати 740 милиона долара у развој два нафтна поља на западу Ирана, Абан и Западни Пајдар, и повећаће производњу на 150 милиона барела у наредних 10 година.

Током посјете руског предсједника Владимира Путина Ирану у новембру прошле године, двије државе су потписале шест прелиминарних уговора о развоју нафтних и гасних пројеката, што ће иранској енергетској индустрији донијети прилив руских инвестиција у износу до 30 милијарди долара, наводи Раша тудеј, преноси Танјуг.2 КОМЕНТАРА