Норвешко виђење Сребренице

Норвешки редитељ и независни новинар-истраживач Ола Флум уздрмао је "политички коректан" дио норвешке јавности дводијелним документарним филмом о Сребреници, недавно приказаном на норвешкој ТВ.

уторак, 5 јула, 2011 / 11:15

Пише: Мара Кнежевић Керн

Србија не жели да откупи филм, а ниједан наш медиј не смије о томе да напише ни слово

Ола Флyм је на основу материјала снимљених на терену направио документарни филм, у намјери да разобличи медијске лажи исфабриковане на ратом захваћеним подручјима Југославије. Овај филм је дошао у правом тренутку, да послије Херманове књиге "Масакр у Сребреници" освијетли један другачији поглед на балканску трагедију.

Рат у Југославији

За истину је значајно то што ова дјела долазе са различитих крајева свијета – нису синхронизована, ни наручена, већ, напротив, ауторима отежавају опстанак на медијској сцени, а Ола би чак могао имати велике проблеме са јаким муслиманским лобијем у Норвешкој.

Иако је до сада снимио тридесетак документарних филмова боравећи у Африци, САД и Русији, чини се да је највише одјека имао овај балкански – вјероватно најконтроверзнији. Из свједочења страних војних лица на "привременом раду" у ратом захваћеној Југославији, као и снимака у којима се види улазак генерала Младића у празну Сребреницу, руше се етаблирани табуи о "ненаоружаној" војсци Алије Изетбеговића и 8.000 "убијених" цивила.

Овај документарни филм у два дијела ("Град који се може жртвовати" и "Трагови из Сарајева") већ је уздрмао норвешку јавност, а муслимани који су сарађивали на филму су се накнадно – послије пријетњи смрћу – оградили од филма и учешћа у њему.

Једна од ријетких особа која се усудила да јавно стане у одбрану Оле Флyма је др Зорица Митић, она се већ годинама упорно јавно оглашава у одбрану истине о српском народу, а у интересу – како она каже – "њеног норвешког народа", у Новом свјетском поретку осуђеног на вјеровање у лажи, без права на сумњу.

"У сваком рату прво умире истина и прве убице су медији. Они производе наручене слике унапријед режираних догађаја са циљем да се изазову предвиђене реакције. Зато су анализе ратних дешавања са временске дистанце врло важне јер се могу поставити у ширу и прегледнију перспективу дешавања у свијету, како би се добиле многе нијансе. Ола Флум је направио такву анализу и уз то је ријеч дао муслиманској страни у Босни.

Муслимани у Босни нису хомогени у поимању ратних дешавања и они који су били у Сребереници се осјећају издатим од властитог руководства. Управо то је приказано у документарном материјалу, на којем је режисер радио веома одговорно пуних десет година у сарадњи са Дејвидом Хебдитом (Би-Би-Си) и два муслиманска новинара."

"Многи размишљају о Сребреници као о новом холокаусту у Европи, гдје је убијено 8.000 људи. У стварности – то је било много свеобухватније и компликованије ратно дешавање. Ми показујемо како Младић дејствује као генерал који жели да преузме контролу над једном области. Град је напуштен и око 15.000 мушкараца је побјегло путем кроз српске области до муслиманских линија. Нико не зна колико њих је наоружано… Нама се чини да је то екстремно хаотична ситуација, никако као планирано етничко чишћење", рекао је редитељ филма Ола Флум.

О мотивима свједока да искрено проговоре о овом трагичном догађају, Ола износи следеће податке:

"Ми смо радили скоро искључиво са муслиманским изворима. Преживјели су нам причали да су се осјећали издани од својих надређених у игри око територије. Из тих свједочанстава се недвосмислено види да су муслимански лидери били спремни да жртвују Сребреницу не би ли добили области око Сарајева".

Марти Ахтисари

Флyм изјављује да се из докумената види да су муслимански терористи – муџахедини из Авганистана и Ал Каида дошли у Босну са оружјем и борцима, како би били дио процеса грађења модерне Ал Каиде.

"У филму о томе свједоче извори из америчке обавјештајне службе који потврђују да су САД омогућавале кријумчарење оружја за муслиманску војску у демилитаризованим зонама, укључујући и испуштање оружја близу норвешке базе УН у Тузли, недалеко од Сребренице. Током оваквих нелегалних истовара били су угрожени животи норвешких војника, зато што су српске снаге – кад су видјеле о каквој се прљавој игри ради – реаговале артиљеријском паљбом на положаје УН. У једном таквом нападу убијен је један норвешки војник", каже Флум.

Редитељ је имао прилику да говори о још једној лажи америчке пи-ар фирме "Рудер Фин", Бернара Кушнера, она је лансирала пропагандну фарсу о српским логорима за истребљење, за које се касније показало да су били сабирни центри за размјену затвореника, што је потврдио и Алија Изетбеговић…

Рат у Босни – који је резултирао тоталним уништењем Југославије, имао је за циљ да разбије социјалистичку Југославију и њен социјалистички систем, не би ли земљу ставили под мултинационалну контролу, што би ставило под контролу и стратешки важну ријеку Дунав. Посљедица је четворогодишњи рат, погубан за све народе на тим просторима – како за муслимане у Босни, тако и за Србе и Хрвате.

Кад је у питању улога Ахтисарија, номинованог за Нобелову награду за мир 2008. године, Ола Флум подсјећа да је он био само марионета САД, НАТО и ЕУ, тако да је одиграо "одлучујућу улогу" у завршетку конфликта на Косову 1999, у Индонезији 2005, Ираку, Сјеверној Ирској и на Афричком рогу. Кад је 2005. године Кофи Анан изабрао Ахтисарија за специјалног изасланика за статусни процес о Косову, није се знало оно што је данас објелодањено да је читав процес био само провидна припрема за отцјепљење Косова од Србије.

Новинар се осврнуо на чланак Грегори Елиха, директора "Рисрч Института" у Јасеновцу, који у тексту "Како је добијена Нобелова награда" подсјећа да је Ахтисари пријетио бомбардовањем Београда, у којем би погинуло пола милиона људи за само недељу дана и закључио: "Рат на Косову није био ништа друго до брутално касапљење Срба".

Будући пројекти

У најновијем пројекту Оле Флyм се бави периодом прије 11. септембра 2001. године истражујући улогу компаније Талибан Оил у трговини оружјем, која је добила 100.000 круна подршке од организације Фрит Орд да би подржала норвешке индустријске интересе у области Авганистана, гдје велике нафтне компаније бију битку за контролу над природним ресурсима.

"Очигледно је да рат у Авганистану представља дио много већег плана и да није у питању само борба за права жена и демократију. Приликом правдања избора будућих ратова има много цинизма, како од стране политичко-безбједносних структура, тако и политичко-енергетског сектора. Овај филм је још увијек далека будућност", каже Ола Флyм.

Очигледно је да је Југославија била само једна епизода у ланчаном слиједу догађаја, о чему ће будући аналитичари свјетске политичке сцене имати шта да кажу. Ола се нада да ће неко послије њега на основу преосталих неискоришћених материјала наставити мукотрпан посао трагања за комплетном истином о агресији на Југославију и поћи трагом "неискоришћеног" оружја из Босне:

"Из ове дистанце увиђамо да су се многи садржаји у данашњим ратовима премјестили из Босне, а много оружја које је остало у Босни нашло је пут до Ирака, послије инвазије 2003. године.

Норвешка штампа о филму Оли Флума

Акцију гушења истине о Сребреници и прогона Оле Флума, предводи Аге Бохгревник из Норвешког Хелсиншког комитета, који још од 1990. заговара идеју унитарне БиХ независног Косова. Хајци на редитеља придружио се и Свен Алкалај, који "најстрожије осуђује" приказивање овог документарног филма у ком се редитељ "изругује муслиманским жртвама". Напад на Олу стигао је чак до Савјета за радиодифузију Норвешке као и до Врхунског новинарског стручног одбора за слободну штампу. Он ће пред њима морати ускоро да докаже да није прекорачио стандарде слободе говора и штампе у Норвешкој.

Међутим, новинар Венећилде каже да би "Хелсиншки комитет и норвешка штампа сами морали да одговарају зато што су последњих 20 година флагрантно кршили минималне стандарде права на слободно информисање у Норвешкој, прећуткујући српске жртве и пласирајући тенденциозан избор полуинформација и произвољну интерпретацију историјских процеса, уз србофобичну пропаганду која пласира лажи и намјерне чињеничке грешке".

Док Срби у Србији нису имали могућност да виде ове филмове, а српска влада скрштених руку посматра како српски таоци у Хагу чекају пресуду суда чије осуде пише Вашингтон, бошњачка пропагнда је у акцији. БХ Гласник из Норвешке пише да је бошњачки лоби из Норвешке организовао више група које прате штампу и одмах реагују на написе противу њих. Ове групе ће упорно тражити од норвешког парламента да донесе Резолуцију о Сребреници, по узору на Американце, а посебна група ради на новој тужби противу Оле Флума.

Можда звучи невјероватно, али Србија је одбила да откупи Олин филм, иако је он у међувремену преузет од великог броја европских земаља.73 КОМЕНТАРА

 1. Мене занима колико Влада Српске издваја новца (ако уопште издваја) за „српско виђење Сребренице“. Знам да су за КК Игокеа уплатили пар стотина хиљада КМ, ал` за овакве ствари нисам сигурна како стоје. Добро је кад неко са стране уради нешто на том плану, попут овог Норвежанина, али мислим да ми сами највише требамо да допринесемо да се већ једном стави тачка на све ово око Сребренице..и не само Сребренице..Је л` требамо да чекамо 70-ак година као што је случај са стратиштима Јадовно-Паг, херцеговачким јамама и сл.?!
  Не чуди ме то што Србија не жели да откупи овај филм..мислим, квари им концепцију..таман што су са РТС-а упутили извињење за свој рад у ратном периоду, а сад да прикажу ово..не дај Боже, могао би неко помислити да нису били искрени у свом покајању..

 2. Баке, неписмено момче, кад научиш правилно да се служиш српским језиком и кад будеш у стању да се са поштовањем односиш према онима који не мисле као ти, онда ћемо моћи да разговарамо или да се дописујемо. До тада, најтоплије препоручујем мало Телебака па мало историје..а и мало добре музике, нпр. 357..сјајан бенд.

 3. Браво Дијана! Све си лијепо написала. Посебан поздрав за 357! 🙂

  Хвала овом Норвежанину. Тужно је то што људи са стране више воде рачуна о овоме него ми. У ових неколико мјесеци на Фронталу сам писала о овој теми и о великом броју интелектуалаца који немају везе са Србима, али су се занимали за истину и потписивали петиције којима су тражили од Бориса Тадића и Парламента Србије да не усваја Декларацију о Сребреници. Многи су написали сјајне књиге на ову тему… Ми нисмо урадили НИШТА. Вјеровала сам властима Републике Српске који су након ЈАВНОГ ПРИЗНАЊА директора Меморијалног центра Поточари обећали да ће да се позабаве овим питањем. Нису. И неће. Сада је вријеме да се овоме посвети пажња, док је још могуће доћи до података који су свјежи. Нажалост, бавићемо се овим за 50 година, као што се данас бавимо причом о Јасеновцу, Јадовну… Кажу, никад није касно. Ја мислим да јесте. Постоје индиције да се сваке године 11. јула сахране и Срби који су страдали на том подручју. Нико се не бави провјеравањем тога.

  Холандски суд је данас урадио праву ствар. Без обзира што су неки критиковали, ја мислим да је то позитивно. Ако се Холандија суочи са одређеним бројем одштетних захтијева… позабавиће се овим питањем. То нам је шанса. Да неко други одради наш посао. Нажалост, тако ствари стоје. Пресуда није штетна по генерала Младића!
  Срби из РСК треба да ураде исто и морамо да им помогнемо!

  Страним делегацијама који посјећују ове крајеве не треба ништа објашњавати. Треба их одвести у српска села око Сребренице и Братунца која су и даље као у рату, спаљена, уништена, зарасла у коров, нема живе душе, а онда их треба одвести у мулиманска села у том крају. Све ће им, и без ријечи, бити јасно!

  Поздрав Србима из тог краја. За мене су они апсолутни хероји који у континуитету, генерацијама, доживљавају исто од комшшија који пролазе без казне.

 4. Што се Србије тиче…. аутори приче о геноциду су и ДОС- овци у Србији. Они су потпомогли стварање мита, по инструкцијама… зна се кога. Тако да им наравно није у интересу да се истина сазна. Чим је почело да се прича о овоме… они су то забетонирали Декларацијом на Велику сриједу. Зна се шта се тада десило. Нешто слично је поновљено прошле године, 2000 година касније! Не може да се пореди, али симболика је слична!

 5. Одличан филм и свака част ан храбрости да се ове лажи у вези Сребренице колико је могуће неутралишу. Наравно да овај филм неће добити велики публицитет од стране влада многих ѕемаља, посебно оних које су умијешане у ова дешавања, а ове наше несрећне власти служе њима а не свом народу. И честитам на храбрости ових муслимана који су радили на филму и говорили у њему отворено о свему.

 6. Како их је Алија третирао ми смо са Слобом добро и прошли, Аљо их гледао горе него месопотамске робове, прво их побио на Маркалама и Тузланској капији, ап му мало било, јбг ваља Кљинтону удовољити, па и овде ‘тео 5000 ‘нако да покоље, а они га још славе, мало је рећи мазохисти пилећег мозга, мало…

 7. Кинези не кажу да су Срби геноцидни, ни Индијци, ни Руси, нико из Јужне Америке, а то је више од пола свијета. Не кажу ни обични људи на западу. Кажу само они којима је одговарало да се сатанизују Срби (којји нису цвијећке, али далеко су од приказаног), али биће да и многи од њих окрећу ћурак и питање је времена кад ће вас пустити низ воду, а онда ће опет бити „јој“. И сам си видио на филму да су муслимани били наоружани у демилитаризованој зони, да су излазили из ње и нападали српска села, која су имала по неколико стражара. Онда побију и њих и све цивиле (жене, дјецу и старце), па кад Срби врате, онда „јој“.
  Запитај се гдје бисте били да вам није било Амера, али њихово је прошло и боље вам је да будете у добрим односима с хришћанима. Не заборавите да нисте више хрватско цвијеће и да се налазите у сендвичу.
  Желите силом да живите у истој земљи са онима који су вас наводно „убијали, силовали, пљачкали“. Ви сте мазохисти. Знамо ми да вам је циљ 51% и „један човјек-један глас“, али нећете тај филм гледати. Не би се то свидјело ни Ватикану, који није признао независност Косову.

  Искрено, жао ми је ове сиротиње што је страдала, што ју је Алија жртвовао за своје интересе, јер се показало да су се муслимански злочинци извукли и да су се и данас наставили бавити криминалом. А рат је за њих био идеалан. Постојали су на свим странама људи, који су продавали хуманитарну помоћ гладном народу, како је то радио Насер и његова екипа.

  Срби су кажњени за оно што јесу и за оно што нису урадили. Муслимани нису и зато нема ништа од заједништва. Да није било српског државног криминала задњих 15 година, Српска би већ одавно била независна. Надам се да нећемо ош дуго чекати, а ви се надајте да ће на ваше лажи више било ко у цивилизованом свијету насјести.

 8. jedan od najboljih dokumentaraca u poslednje vrijeme.treba imati pileci mozak pa nakon ovoga odvaljivati gluposti kakve odvaljuju ovi srbomrsci na sajtu i sire ali nazalost ni to nije najgore nego je najgore sto bar 90%bosnjaka misli da ovo nije istina nego nesto drugo sto im je godinama usadjivano u glave svim mogucim sredstvima a posijano sjeme mrznje ce kad tad nici.naravno da je bilo zlocina na svim stranama negdje vise negdje manje i nisu „klonirane“ samo muslimanke i ne samo od srba (sta bi sa onom stocankom u vojnom kod mostara)ali se ta prica potencira vjerovatno sa namjerom da se po potrebi opet potpale sukobi i iz filma je ocigledno da to najvise rade amerikanci zbog onog zavadi pa vladaj ali razmisljau li bosnjaci oce li se to lomiti preko njihovih ledja ko i dosad ili preko americkih.razmisljaju li da bi arapima uskoro moglo nestati nafte a amerikancma je vec krenulo nizbrdo i da bi se za 20-tak godina mogli naci u neprijateljskom okruzenju ostavljeni od svih kao oni jadnici u srebrenici i da bi mogli biti neciji sitan kusur kao i srebrenica.postoji i drugi put, za bratstvo i jedinstvo je vjerovatno kasno, ali za nekakav, kakav takav, komsiluk vjerovatno nije ali se uporno rusi sve sto povezuje a izdize do nebesa sve sto razdvaja i ako vecina bosnjaka nastavi ovako onda preostaje samo mrznja do istrebljenja a majke nikad ne placu samo na jednoj strani dok oni koji su to zakuvali uzivaju jer je nas jad u njihovom interesu; najsposobniji odose kod njih dobrovoljno,pokupice sva prirodna bogatstva a ostatak iscijediti preko banaka

 9. drazen78bl, 06.07.2011. 18:23:51 [

  Dražene UN su oformile nakon 2. sv. rata najveće svjetske sile a taj UN je opet formiro međunarodni sud pravde u Hagu a sve zbog hitlera a danas mladića..U tom UN-u su i Kinezi i Rusi i Ameri i svi ostali. Naravno da kinezi ne kažu da ste genocidni pa kamara kineza i nije čula za ovaj balkan al zato jest Kineska vlada koja je potpisnica svega navedenog. I da je pola, 3,5 milijarde opet ste genocidni jer od svih njih samo ti i tebi slični pokušavate da nas izjednačite i niko više . Za sve ostale su to pojedinačni zločini za razliku od smišljenog zločina i planiranog zločina…

 10. zulkedin, 06.07.2011. 21:18:28

  Не брини се ти лојави биће прилике за ИСТИНУ коју знамо сви ми, још мало док скупе храбрости ваши ментори (прво су били колонисти потом фашисти), поново ће бити оформљена ханџар дивизија, али овај пут ријешићемо ТРАЈНО питање потурица на СРПСКОЈ земљи, и Константинопољ биће ПРАВОСЛАВНИ!

 11. zulkedin, 06.07.2011. 21:18:28

  Јесам, још као млађи малољетник сам вас од 1991-1995. године убијао, силовао и протјеривао. Признајем да сам крив. Геноцидан сам. Највише волим да ја сам живим. Други ми сметају.
  ‘Ајд’ сам сиктер у своју авлију! Или да те опет убијам, силујем и протјерујем? Ти право ниси нормалан ако желиш брак са мном таквим. Подијели смо захтјев за бракоразводну парницу. Више волимо добар развод него трули брак. Признајемо, били смо у браку из интереса. Ви сте нам били одлични за садистичка иживљавања, схватили смо да смо били грешни, али ви и даље уживате у мазохизму. Није проблем да будемо доббре комшије, да ми пијемо каву, а ви кахву на међуентитетској линији, али брак није био из љубави, већ из интереса и на присилу. Били смо превише пјани, па нисмо сконтали колико је млада ружна и заудара. Да сте били паметни, могли смо лијепо живјети заједно. Изабрали сте себи пут и сад не цвилите.

 12. Наравно да треба да се позабавимо овим. Без обзира на исход… данас је много важније да се о томе прича. Сребреница је била заштићена зона, они су имали обавезу да разоружају муслимане… нису то урадили. Треба видјети пресуду Орићу. Мислим, али нисам сигурна, да се тамо описују злочини у неким мјестима. То треба да буде полазна основа.

  Адвокат Пуцар је сјајан, али мислим да не треба чекати ни правоснажну пресуду, а новац би требао да буде најмањи проблем.

  Слично је и са Србима из РСК.

 13. сад гледам овај филм и гледам те турске обичаје сахране, па јеботе како ови разумију ријеч једну што овај пјева: хам-дум-мим-ду-ума-вамаааа… Поштујем ја ту религију, али ми је мало чудно ово, муслимани „аутохтона“ врста моли се на неком туђем језику… то је тотално поремећен народ! Кад одем на литургију вечерњу разумијем ријечи што их изговарају.

  Ови Симићеве, потурице молим вас без увреде…

 14. Имам приједлог саговорницима следећи пут кад Младића позову на суђење да се провозамо ми до Хага, обучемо мајице са његовим ликом и станемо испред Кандићке, мајки Срберенице, жена у црном. Наравно тражићемо од Пантелије и Додика да нам финансира пут до Холандије. Шта кажете?

 15. buddha, 08.07.2011. 11:12:26
  „Наравно тражићемо од Пантелије и Додика да нам финансира пут до Холандије.“

  Вјерујем да би нам они, као истински родољуби, врло радо помогли у науму:), ал` нема више пара на рачуну за посебне намјене:)

 16. bake,заудараш преко нета као и твоја баба.А како ли ти је мама тек дизала сукњу оним црнцима што су се борили на вашој стани за вријеме рата.Јел ти било драго кад ти црњо одведе маму или секу?

 17. bake, 09.07.2011. 10:14:07 [9670]

  Ха ха ха ха хаааа лојавац је остао без аргумената за дискусију. Лојави, ништа се ти не брини имамо ми све а чињеница да смо раздвојени од вас, лојавих и балавих – НЕПРОЦЈЕЊИВ0!

  Роди нана балијана, сљедбеника талибана…B-)

 18. bake, 09.07.2011. 10:14:07
  Sto?Tvoja mama i seka bolesne?B-)
  Da nije nesto polno,boz’me oprostiB-)
  Sta kazes,Turska istorija,pa ima nesto u tome,neku istoriju imaju,normalno je da su Osmanlije se malo preporodile odkad su Srbi usli u sastav imperije.
  Medjutim,jos ne vidje “poturicku istoriju“B-)
  Moracu pritisnuti izdavace da stampaju tako nesto…nije fer…
  E,kad me vec pitas za ustajanje,ajd,drug si mi ,objasnicu ti…Vidis ja sam ti klassicni Sprski seljak,sve Ordnung und DisziplinB-)
  Ustajem oko pola pet,poradim oko kuce i prvo sto uradim,pobrinem se za sitnu stoku(nahranim pilice itd.)
  A poslije toga,odkako sam nabavio ovo sokocalo,poslije prve solje kave,pobrinem se za krupnu stoku ovdjeB-)
  Nekako mi dan ljepse krene…B-)

 19. Балијанери шта кажете на ово…

  http://www.snf.rs/srb/2011/07/07/snimak-laznog-streljanja-u-srebrenici/

  Снимак се иначе брише са свих страница укључујући и „YouTube“..

  Рекох ли ја ономад да није све црно-бијело као што се константно пласира у медијима. Овдје су се одрађивали и још увијек се одрађују много већи интереси него што ми мислимо, а нажалост све пуца преко невиних леђа…

  Срби имају путра на глави због овог рата и то није спорно. Ми смо ово имали снаге признати. Спорно је то што не прихватате да ви, генетски комплексаши, такође имате тог истог путра, ако не и много више. Јер прихватили сте (војно и политичко руководство) да жртвујете толики број властитог народа. Па (Б)Алија је гори од Милошевића дефинитивно…

  Нама је прихватљиво да се десио „геноцид“ али обострани геноцид.. Не заборавите број страдалих срба на том подручју, 3400 убијених…

  Ајде балијанери, мало пођите размишљати и другом полутком вашег ограниченог мозга. Можда прогледате..

 20. @aco , nebeski brate , po tom snimku , znači sutra nema dženaze stradalim u pokolju. Ovo sutra je samo farsa a u tabutima je kamenje.Isto tako , gdje je onaj momak u plavoj košulji, što „nije streljan “ što ga je mati prepoznala: Bezbel sad sjedi materi u krilu i smiju se svemu ovome.

  Pa gdje su to bageri radili osim u Srebrenici i pravile se sekundarne od primarnih grobnica. Uz svo dužno poštovanje prema srpskim žrtvama , gdje to vi izvadiste ili otkopaste 100-tinu ili više žrtava iz samo jedne grobnice.

  Niko ne kaže da smo cvjećke , zločina je bilo ali ne planski ko što je to tvoja vojska radila.

  Poredit Aliju i slobodana , nikako ne ide, možeš sa tuđmanom. Mene Alija nije gurno u rat ,na moj grad nije puco Alija…Bio je daleko od mene poa sam opet uzeo pušku al da se branim…Nije Alija držo u okruženju Sarajevo 4 godine i opet po tebi mi bili ludi pa počeli rat da bi sami sebe ubijali , klali , streljali,bacili granatu na Markale ,pobili 71 dijete na kapiji i da ne nabrajam dalje. Nisu bošnjaci toliko moćni bili ni onda a ni sada pa da vam krojimo kapu u Hagu..Jednostavno , istina je jedna a ona je dokazana na sudu i cijeli svijet je osudio genocid. A zločina je bilo i sa strane Armije BiH i to niko ne spori i neka odgovara za zločine i orić i dudaković i bilo ko boli me qrac…

 21. Зулке (старо потуре – алиас бошњак) је рекао:

  „Niko ne kaže da smo cvjećke , zločina je bilo ali ne planski ko što je to tvoja vojska radila.“

  Да цвјећке…

  Вама се једино може честитати на добијеном медијском рату у овој несретној причи 90-тих. Знам да нисте довољно били паметни ни храбри да то осмислите и урадите сами, зато сте вјероватно морали дебело дати шуп… страним агентима да то све ураде умјесто вас. Сценарио је такав да 80% личи на ЦИА агенцију. Јер овако нешто слично се радило на свим конфликтним мјестима у свјету гдје су они имали директан интерес. Једноставно речено „школски примјер“. Ви то једноставно нисте могли сами урадити, јер у вашим венама не тече таква крв, а овим сте једино ви профитирали.

  Теби и вама ако ни овај документарац није довољан (који је направљен независно од било каквог српског утјецаја, а чак су муслимани главни актери) ја онда не знам шта јесте.. Али полако истина је спора очигледно, али није неостварива. Само времена и стрпљења нам треба. Али то су у овом случају наши главни савезници..

  Пусти ту причу коју стално пласирају муслимански националисти.. Нико овдје у Босни од срба није планирао никакав организован злочин. То су једино могле урадити западне силе и њихови играчи, а све у сврху остварења виших циљева, које никада нећемо вјероватно ни сазнати. Мислим, опасна је теза која се стално намеће од чувене декларације Б(Алије) „Чиста исламска земља у Европи“. Али нећемо започињати дискисију у овом правцу.

  Ми можемо сада видимо захваљујући овом документарцу (мада смо то знали и без њега), да су у причу увучени и високо позиционирани муслимански политичари. Ти се водиш у размишљању сујетом, а не здравим разумом, тако да прихватам априори чињеницу да ово никад нећеш схватити нити разумјети. Не зато што ниси довољно памета (мада да се о овоме разговарати), већ зато што ти је велико сљепило поред здравих очију..

  Злочин се дешавао од случаја до случаја и ми смо ту одговорност за разлику од вас лицемјера признали и извинули се у име тих фанатика који су то чинили. Оно што је сигурно јесте да није било организованог дјеловања у ову сврху, а нарочито не од стране Српске војске..

  „streljali,bacili granatu na Markale ,pobili 71 dijete na kapiji i da ne nabrajam dalje. „

  Зулке наивни и посрнули брате по крви. Запамти моје ријечи јер ћеш кад тад наићи на ово што ти говорим. И тај случај „Маркале“ је такође исцениран случај од стране страних плаћеника и наравно у сарадњи са муслиманским обавјештајцима. Наравно све уз одобравање тадашњег политичког врха. Докази су повучени и системски се уништавају. Логично, јер када би ствари испливале на површину, ко зна ко би се све нашао на линчу. Али увјерен са да ипак негдје стоје копије истих, и да ће кад тад испливати на површину.

  Лично сам гледао својим очима вијести управо тај дан када су се десиле Маркале.. Снаге УН-а тј. стручњаци њихови (мислим да су французи били) су изашли на терен и давали су изјаву непосредно након тога. Добро се сјећам да су рекли да граната никако није могла доћи са српских положаја. Једноставно технички је било неизведиво (угао пада гранате итд.) Затим, како је могуће да се телевизијска екипа нашла на лицу мјеста за свега 3-5 минута након пада гранате, као и хитна служба. Више не могу да се сјетим детаља, али знам да су говорили о многим нелогичностима у вези цијелог случаја.. Ту снимку више никад нисам видјео. Надам се да је неко ипак успјео спасити (снимити), и да ће кад тад бити поново приказана..

  Касније се сјећам на суђењу Шешељу или Милошевићу (прије неколико година) да је реконструкцијом овог догађаја утврђено да има доста нелогичности у овом немилом догађају. Били су страни вјештаци који су вршили експертизе итд. Наравно нико се за то није ухватио озбиљно и да крене истраживати.

  Али ајде вријеме ће показати…

  Уживај брате Зулфикаре..

 22. Niko ovde nije planiro zlocine a izgide 8500 ljudi za jedan dan.citav svijet kaze genocid,samo mi nije.onda se nadje neki debil ko ovaj anonimus snimi nesto i mi bi da to nesto pobije pisanje svih najpoznatijih casopisa na svijetu i filmove najpoznatijih dokumentarista koji su se bavili genocidom u srebrenici.mozemo se tjesit i lagat,al svijet zna,zato sto prije odreci se zlocinaca i krenuti dalje u nadi da cemo proci ko njemacka posle 2s.r.

 23. Jovan Ducic, 11.07.2011. 19:46:59
  Hehe…Jovan Ducic….glavom i bradomB-)
  Pa baljo,sto se krijes non-stop iza tijeh zvucnije imena?
  Ako imas nesto reci,ucini to ka co’ek a nema potrebe krit se iza nekog Jovana…
  Boze ti sacuvaj i zakloni….svasta….
  Isto ko kad bi ja na sajtu BH ultranacionalista,prestavljao se kao neki Muhamed prorok i sl.,nebi li izazvao neke sipatije,stali?
  Svasta…

 24. Баке, ако је то све што имаш да кажеш на мој коментар, онда ти хвала на овим увредама. :)))

  Драго ми је што ти је једини аргумент на мој пост, то што немаш никакав аргумент и што подсвјесно потврђујеш ово што се износи овдје. Ово није моја лична констатација.. О овоме говори психологија..

  Знам да је сујета врло незгодна ствар, и да овакви коментари у теби буде онај добро познати немир, али препоручујем ти да је некако покушаш побиједити. Ја знам да ће ти бити тешко, јер опште познато је да вам једино одговара и да вам је једино прихватљива чињеница, да су сви срби злочинци и једини кривци за сво зло које је било још од постанка свијета, тј.отприлике 6000 година. Наравно, криви смо и за сво зло које вас тренутно окружује. Криви смо чак и за сво зло које ће вас снаћи, тако да препоручујем да нас унапријед оптужите..

  А то је све зато јер вам ми, Срби православци (иначе ваша крвна и генетска браћа) константно оптерећујемо савјест због бујне прошлости и свакако поријекла. Међутим, мораш настојати да се мало опустиш и релаксираш. Видиш да је топлотни удар на снази, па спржићеш и то мало мозга што ти је остало..

  Ако ти је бабо или неко од најближих страдао у несретном рату или ако си и ти евентуелно пут гелера, то не значи да на ствар не треба гледати рационално. Јер како ћемо другачије, осим рационалним приступом доћи до хармоније, љубави, мира и на крају крајева како ћемо то другачије градити нашу лијепу суверену и независну Босну и Херцеговину..

  (ево протјера ме мометнално)..

  Баке, опутшено само.. Вечерас сам у твојим сновима. Ћераћемо се још…B-)

 25. Jovan Ducic, 12.07.2011. 09:33:42
  B-)
  Znas li zasto sam uzeo ovaj nik?
  Pa da jasim konje poput tebeB-)
  “Jarane…Jovo“
  Odkad brat Srbin posta “jaran“Srbin?B-)
  Jeste providni,to je nevjerovatno.Nikad od poturice covjeka,samo se sulja okolo,krije iza neceg,ko’ utvare.
  Umjesto da kaze nesto,neki stav izrazi,makar i mrznja i to bi bilo nesto a ovako…
  Jesam ja ali nisam a onaj treci je otis’o na pijacB-)
  Jedno misli,drugo prica,trece radi…
  I sad se neko cudi sto ne ide zajedno….

 26. kod nas u glavnom gradu i tvoje drzave i jovan i toni i haris kazu jarane,ne brate,jer brat nemoze biti svako,al vama seljoberima je to dzaba objasnjavat i jos samo jedno da ti kazem ja ljude djelim po dva osnova na normalne i nenormalne i na seljobere i carsijanere,a ti si nenormalni seljober i zato te molim da mi se ne obracas nego komentarisi temu,a ne komentatore,jer samo seljoberi nenormalni dodju na portal i sakriveni iza nika ujedaju komentatore,jer u stvarnosti su pusice koje nesmiju iskazati svoje misljenje…
  haj sad jasi i mene ostavi na miru…

 27. Jovan Ducic, 19.07.2011. 17:52:21
  Ma jesi li ti to bake,opet se prerusioB-)
  Ja sam ovdje vec rekao da sam seljober sa dna kace i najveci kojeg mozes zamisliti i jos se ponosim time.
  A sto se “normalnosti i nenormalnosti“ tice,to ti provjeri jos jednom sa svojim ljekarom,heheh,najboljima vasim Dr.Radovanom.
  Cuo sam da primaju pisma tamo u Hagu,pa napisi stogod.
  Pitaj ga za savjet posto vidim da jos piskis u krevet kad neko spomene Srbe a svrsavas kad vidis ljiljane.
  A sad sikter potur i za tebe vazi takodje;
  Stavi Muhamed ili sta hoces vec i ostavi se ti zvucnih imena Ducica itd…,prejako je to za tebe a ja cu prestati replicirrati kad kazes nesto suvislo osim sto izbacujes fasisticke pozive na novi rat.

  Evo ti vezano za temu malo….heheh,jednostavno je bilo….
  Copy-Paste….usput; hvala brate aco B-)

  http://www.snf.rs/srb/2011/07/07/snimak-laznog-streljanja-u-srebrenici/

 28. Mi Srbi smo trom i nemaran narod. Kad nešto pravovremeno i pametno, kvalitetno treba napraviti onda je naša deviza: „Ima vremena“. Ali vremena ima samo za pametne, one koji shvaćaju problem i hladne glave, uz veliko, maksimalno zalaganje to odmah idu rješavati.
  Godinama smo gledali i ravnodušno promatrali kako pojedine Srbe vće prvih godina ovog rata u Hrvatskoj osuđuju apriori na 20 godina robije i kao se u svijetu stvara mit o Srbima kao o zločinačkom narodu. To je bio veoma peomišljen ratni potez, svijet je pridobijem na hrvatsku stranu. Tek nakon 20 i više godina shvatili smo kako je to opasno i sad pokušavamo da to suzbijemo. Izgubili smo 20 godina, bacili ih u vjetar. Da to ispravimo i svijetu dokažemo da mi nismo ništa više zločinci od ostalih naroda u svijetu i da se iza takve propagande krije skarivanja vlastitih zločina i zločina pomagača u toj prljavoj taboti treba nam sada barem 50 godina, ako je to uopće moguće ispraviti.
  Naravno, ne treba štititi zločin. Onaj ko ga je počinio treba i da odgovara za to. Ali sjetimo se nekadašnjeg tajnika NATO pakta gospodina Shea -a, kada su ga novinari novinari isprovocirali u vezi bombardiranja Srbije 1999. godine: da li bi Međunarodni sud trebao suditi onome ko bombardira Srbiju? On je nediplomatski, izgubivši živce, odgovorio: Pa, kako da nam sudi taj sud kada ga mi plaćamo? Gospodin Shea je odmah uklonjen s te dužnosti iako je čovjek s tri fakulteta.
  Dali smo i kada shavatili ulogu Vatikana i katoličkih država
  u razaranju bivše Jugoslavije? Možda to još ni danas ne shvaćamo? Da li smo shvatili da je diplomacija Vatikana jedna od najjačih i najuglednijih u svijetu? Da li smo shvatili njenu moć?
  Da li smo shvatili zašto je Tuđman u niz navrata boravio u SAD i što je on tamo radio?
  Zašto nam Rusi koji su nam „veliki prijatelji“ nisu isporučili dalekomentne rakete s navođenjem da možemo oboriti barem nekoliko američkih aviona koji nas bombarduju? Da smo oborili samo pet možda bi bombardiranje poprimilo sasvim drugi karakter. …
  Što smo poduzeli kada je suđeno Miloševiću da se sudi i mrtvima Tuđmanu i Izetbegoviću? A sva trojica su bili proizvađači rata na ovim prostorima? Milošević je kao zločinac jedva našao mjesta da bude sahranjen u dvorištu svoje rodne kuće. Tuđmanu je podignuta piramida kao Tutankamonu, brojni trgovi i ulice, ustanove u Hrvatskoj nose njegovo ime, ime nacionalnog heroja, „oca domovine“. Možda je tako i s Izetbegovićem? Ne bi li trebalo da UN spriječe da se imena onih koji su učestvovali u zločinu ne daju trgovima i ulicama, da se zločinci ne pretvaraju u nacionalne heroje, u uzor mladima? Što poduzeti u tom smislu? Srbi trebaju razmisliti o tome.

 29. NOSOROG, 24.07.2011. 07:28:25
  Nista.
  Pljucni,utegni opanke i svojim poslom.
  Za revoluciju je ovaj narod raspolozen ali samo “ako bi neko drugi podmetnuo ledja“
  Sve mi to znamo prika ali imamo dve stvari i tu se ne moze mnogo uciniti;
  1 Geografski polozaj i istorijsko kuturno naslijedje takve da “svima smetamo“
  2 Inertni narod koji nikad nije “presao“ u istinsku naciju i kojemu je svejedno.(nije vazno ko vlada ako je MENI dobro).

  Ostaje nam samo inat…onaj koji nas je odrzao ovih par milenija.Mi znamo i onaj gore…(zato i jesmo nebeski narod)
  Prorocanstvo Tarabica se obistinilo….“Ostace Srba za pod jednu krusku“…..danas nije lako ici “tezim putem“ i biti Srbin a bogami nije bilo nikad.

 30. Ту гдје ти је цивилизацијски ниво развоја, ту ти је и интелигенцијски. Са својим примитивним религијско-епско-политичким бајкама за употребу евентуално на Мањачи, на квадрат си безвезнији и неважнији од сљедећег у реду иначе многобројно приглупих коментатора на које наиђох на интернету. Ако си ти огледало већинског размишљања, само је питање момента кад ћемо рећи: Габоне, добар дан! И они ће нас сустићи, па и престићи.