Чолак: Случај `Дивјак` изполитизован

Министар правде БиХ Бариша Чолак оцијенио је да се у случају који се води против ратног генерала некадашње Aрмије БиХ Јована Дивјака дешава политизација на сваком кораку. "Жао ми је што овај случај излази из правне сфере и било би пуно боље да Тужилаштво БиХ заврши посао у случају `Добровољачка улица`, јер нема смисла по […]

уторак, 5 јула, 2011 / 11:13

Министар правде БиХ Бариша Чолак оцијенио је да се у случају који се води против ратног генерала некадашње Aрмије БиХ Јована Дивјака дешава политизација на сваком кораку.

"Жао ми је што овај случај излази из правне сфере и било би пуно боље да Тужилаштво БиХ заврши посао у случају `Добровољачка улица`, јер нема смисла по пет и више година водити истраге, без обзира на то колико су сложене", каже Чолак за "Глас Српске".

Коментаришући тврдње да су скривани захтјеви за Дивјаково, као и за изручење Ејупа Ганића правосуђу БиХ, Чолак је рекао да све то има обиљежја кривичног дјела.

"Зна се ко је то урадио и Тужилаштво БиХ би требало то да ријеши заједно са органима гоњења. Кривца треба тражити у Министарству иностраних послова БиХ. Што се тиче мене и Министарства правде, одговорно тврдим да ту није било никаквих игара или било чега што би било незаконито", изјавио је Чолак.

Он је додао да су информације о скривању захтјева објављене неколико пута и да је то познато свима онима који то треба да чују, ако желе да чују.0 КОМЕНТАРА

  1. Наравно да је случај Дивјак исполитизован. Зашто, зато што неким круговима у БиХ то одговара, да нико за Добровољачку не одговара. Г. министре, шта сте учинили против оних тужилаца којима ваше министарство сваког мјесеца дозначи дебели плату, а они ни за двије године, нису подигли ни једну оптужницу. Знам да ће те рећи, да то није у вашој надлежности. А шта јесте. Ако министарство не може поднијети ни дисциплинску пријаву, не треба ни да постоји. Посебно је што ако си припадник једне партије(читај СДП), ти по њима не можеш никако починити ратни злочин. Зар није најбољи примјер случај Јуришић. Док би неко ко носи мајицу са Младићевим ликом, завршио у затвору, у већини Федерације БиХ, су поред пута стојали билборди са сликом Илије Јуришћа. Сад ће неко рећи до они нису исто. Али и један и други су оптужени за ратне злочине. Предмет „Добровољачка“ избором „Златкове куме“ на мјето главног тужиоца Тужилаштва БиХ, на жалост неће бити завршен. Док год буде прављена велика разлика у ратним злочинцима, у БиХ, нема среће.