Ноћ музеја и у Приједору

Музеј Козаре и ове ће године низом манифестација обиљежити Ноћ музеја и Свјетски дан музеја. У овом музеју вечерас ће бити отворена изложба "Историја приједорског школства" која садржи документе, фотографије и предмете, махом из историјске збирке ове установе. Кустос Музеја Козаре Ведрана Адамовић рекла је да постоји доста грађе о формирању првих школа и да […]

субота, мај 14, 2011 / 10:22

Музеј Козаре и ове ће године низом манифестација обиљежити Ноћ музеја и Свјетски дан музеја.

У овом музеју вечерас ће бити отворена изложба "Историја приједорског школства" која садржи документе, фотографије и предмете, махом из историјске збирке ове установе.

Кустос Музеја Козаре Ведрана Адамовић рекла је да постоји доста грађе о формирању првих школа и да се велики дио грађе односи на Гимназију која ове године обиљежава 90 година постојања и рада.

"Успјели смо набавити старе клупе, катедре и друга наставна средства, а због немара и бројних донација школске опреме, од тога је по школама остало скоро ништа", казала је Адамовић.

Осим изложбе, у оквиру Ноћи музеја наступиће хор "Вилењак" и талентовани ученици Музичке школе "Саво Балабан", мушка и женска ојкачка група КУД-а "Козара" и овдашњи пјесници.

Програм почиње у 20.00 часова, дијелом у изложбеном простору, а дијелом у лапидаријуму Музеја Козаре.

У уторак, 17. маја, у оквиру обиљежавања ових датума, у 19.00 часова у Музеју козаре биће промовисана књига Антуна Милетића "Убијени у концентрационом логору Јасеновац 1941-1945" и приказана два документарна филма – "Путујући Козаром" Пере Шпадића и Зорана Радоњића и "Путовање кроз вријеме – Света Софија" Мирка Антонија Малешића.

У сриједу, 18. маја, као и претходне три године, Музеј Козаре ће у градској шеталишној зони изложити своје експонате, а ове године биће то експонати из етнолошког одјељења.

Музеј ће у сарадњи са женском ојкачком групом КУД-а "Козара" Приједорчанима представити ручну радиност и неколико техника веза, а све то уз натпјевавање у ојкачи с почетком у 11.00 часова у градској шеталишној зони.

Свјестки дан музеја обиљежава се од 1977. године, а Ноћ музеја од 1997. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *