САД руше суверенитет Пакистана

Пакистански парламент усвојио је резолуцију у којој се оцјењује да операција америчких специјалних снага у Аботабаду, у којој је убијен вођа Ал каиде Осама бин Ладен, представља кршење суверенитета Пакистана. У резолуцији, која је усвојена једногласно након заједничке сједнице оба дома парламента под јаким мјерама обезбјеђења, а која ја трајала дуже од 10 сати, посланици […]

субота, мај 14, 2011 / 10:21

Пакистански парламент усвојио је резолуцију у којој се оцјењује да операција америчких специјалних снага у Аботабаду, у којој је убијен вођа Ал каиде Осама бин Ладен, представља кршење суверенитета Пакистана.

У резолуцији, која је усвојена једногласно након заједничке сједнице оба дома парламента под јаким мјерама обезбјеђења, а која ја трајала дуже од 10 сати, посланици су затражили забрану проласка конвоја НАТО снага уколико САД не прекину са нападима беспилотним летјелицама.

Посланици, такође, траже ревизију односа са САД и независну истрагу операције америчких специјалних снага у Аботабаду почетком мјесеца.

"Народ Пакистана више неће толерисати овакве акције и понављање ових једностраних мјера могло би да има тешке посљедице за мир и безбједност у региону и свијету", наводи се у резолуцији, преноси АФП.

У резолуцији се додаје да се треба отворити истрага како би се "утврдила одговорност и препоручиле неопходне мјере које ће осигурати да се овакве радње више не понове".

Посланици су такође оцијенили као "неприхватљиву" употребу америчких беспилотних летјелица у нападима на милитанте дуж планинске границе са Авганистаном истичући да, уколико ти напади не престану, влада ће размотрити забрану транзита робе и опреме преко њене територије за снаге НАТО у Авганистану.

Процјењује се да је више од 100 беспилотних летјелица извело нападе прошле године.

Аналитичари кажу да је Исламабад прећутно одобравао те нападе, иако су пакистански лидери то увијек демантовали.

Посљедњих мјесеци, пакистански званичници безбједности тражили су да се ограниче те операције због реакције јавности због великог броја цивилних жртава.

Сједница парламента услиједила је дан након двоструког самоубилачког бомбашког напада у центру за обуку у Шабкадару, у области Чарсада, у сјеверозападном Пакистану, у коме је погинуло 80 људи, а најмање 120 је повријеђено.

Пакистански талибани саопштили су да су они извели напад како би се осветили за смрт Бин Ладена.

Односи Вашингтона и Исламабада су на најнижим гранама након операције 2. маја када је убијен Осама бин Ладен.

Чланови америчког Конгреса траже од Вашингтона да прекину слање помоћи Исламабаду од више милијарди долара уз образложење да су неки пакистански званичници морали знати да се Бин Ладен крије у земљи.

Пакистанскио лидери инсистирају да они нису знали да је Бин Ладен у земљи.Оставите одговор