20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Њемачка: Прогоне љекара због короне, оправдање наивно

Организација за људска права „Транспаренси интернешенел Њемачка“ саопштила је да је чланство и све функције Волфганга Водарга ставила у „стање мировања“.

среда, 1 априла, 2020 / 00:03

Разлог су критичке изјаве љекара и бившег посланика Социјалдемократске партије у Бундестагу о мјерама њемачке владе у погледу кризе са вирусом корона. Водарг је дугогодишњи члан ове организације и члан њеног Управног одбора.

Водарг спада у најоштрије критичаре драстичних мjера уведених ради сузбијања вируса.

„Он има „пуно право“ на критички став, у складу са правом на слободу мишљења“, каже се у званичном саопштењу организације Транспаренси објављеном у сриједу: „Ни дан данас нико са сигурношћу не зна хоће ли предузете мјере бити успјешне ни јесу ли биле неизбјежне.“

Али за „Транспаренси“ је, каже се даље у саопштењу, неподношљиво и проблематично „што се ове критичке тезе, које између осталог садрже подметања да је ријеч о кампањи фармацеутске индустрије ради стицања профита“ шире преко радикалних медија.

Није битно шта прича, већ ко га преноси

„Ти медији, који редовно износе теорије завјере и антидемократске, дијелом и антисемитске предрасуде, од којих су неки наклоњени Алтернативи за Њемачку (АФД, Њемачка опозициона странка), толико су далеко од демократских увјерења и начела нашег удружења да је свака сарадња с њима забрањена. Поред осталог и зато је Волфганг Водарг сврстан у поборнике теорије завјере и у многим озбиљним листовима попут Тагесшпигела, Франкфуртер алгемајне цајтунга или Зидојче цајтунга.“

Водарг, уз то, ничим не доказује своје „оптужбе о злоупотреби застрашујућих слика које сервирају политички подобни медији ради скретања пажње јавности и њених политичких представника“, каже се у изјави замјеника предсједника УО „Транспаренсија“ Хартмута Бојмера.

„Аргументација која почива на голим претпоставкама и клеветама“ у „еклатантној“ је супротности с начелима организације. „Просуђивања и дјеловања на основу провјерених информација и професионалних анализа“, каже се у саопштењу.

Водарг је специјалиста пулмологије, хигијене и заштите животне средине. Од 1994. до 2009. био je посланик у Бундестагу испред Социјалдемократске партије, гдје је предсједавао Одбором за етику и право у модерној медицини. Био је и замјеник шефа посланичког клуба у Парламентарној скупштини Савјета Европе и предсједавајући њеног Одбора за здравство.

У прилогу објављеном 7. марта у интернет часопису Мултиполар написао је поред осталог: „Потребно је изоловати паничаре“. У коментару је навео и следећу тврдњу: „Гунгула поводом короне нема утемељења ни у каквој нарочитој медицинској опасности. Она, међутим, лакомисленим и неоправданим увођењем карантина и других забрана наноси значајну штету нашим личним и општим слободама.“

Водарг је раније одбацио приговоре да шири недоказане теорије завјере и са своје стране изнио приговоре да је циљ тих оговарања и клевета довођење у питање његове вјеродостојности.

Водарг је за њемачку телевизију ЗДФ у којој је објаснио да нема научног основа, као и тако велике опасности по здравље, да би владе широм свијета потегле драстичне мјере када је у питању изолација људи.

„Љути ме ова паника која изазива да људи пате. Народ је беспотребно у карантину, а економија пропада. Све ово се дешава без медицинског оправдања. За корона вирус знамо деценијама, Ковид 19 је само нова верзија коронавируса, а сваке године се појављују нове верзије“,  објаснио је др Водарг.Коментариши