Договорено да Лајчак буде Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Земље чланице ЕУ договориле су се да Мирослав Лајчак буде именован за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану, сазнаје Танјуг у Бриселу.

среда, 1 априла, 2020 / 13:15

Дипломатски извори наводе да је заокружен мандат Мирослава Лајчака као Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и регионална питања.

„Његов основни задатак ће бити посредовање у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ”, кажу у Бриселу.

Наводи се да је међу земљама чланицама било различитих приједлога око „ширине дјеловања” новог Специјалног представника, преноси Танјуг.

Дипломатски извори наводе да је Хрватска инсистирала да се поред дијалога Београда и Приштине, ЕУ Специјални представник бави и регионом, односно ситуацијом у БиХ на првом мјесту.

Друге земље чланице указивале су на проблем преклапања мандата новог Специјалног представника са послом који врши комесар за проширење.

После више измјена нацрта одлуке, дошло је до договора да се нови Специјални представник ЕУ бави „дијалогом Београда и Приштине и другим регионалним питањима на Западном Балкану”.

Убрзаним процедурама дефинисан је и будући буџет Специјалног представника, а почетно трајање његовог мандата је одређено на годину дана односно до 31. марта 2021. године.

У Европској служби за спољне послове најављују да се „заокруживање пакета” о новом Специјалном представнику очекује у наредним данима, а његово званично именовање почетком априла.

Бившег шефа дипломатије Словачке на мјесто ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине предложио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

Како је ријеч о специјалном представнику, а не изасланику, око његовог мандата морају да се сложе све државе чланице ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *