Њемачка: Клице пасуља могући кривац за епидемију

Њемачке здравствене власти су саопштиле да су клице пасуља узгајане на сјеверу Њемачке идентификоване као највероватнији узрок заразе бактеријом ешерихијом коли од које су у Европи умрле најмање 22 особе. Портпарол министарства пољопривреде Доње Саксоније Герт Хане рекао је да је та савезна држава издала упозорење да људи престану да једу клице које се обично […]

понедељак, јун 6, 2011 / 08:36

Њемачке здравствене власти су саопштиле да су клице пасуља узгајане на сјеверу Њемачке идентификоване као највероватнији узрок заразе бактеријом ешерихијом коли од које су у Европи умрле најмање 22 особе.

Портпарол министарства пољопривреде Доње Саксоније Герт Хане рекао је да је та савезна држава издала упозорење да људи престану да једу клице које се обично користе у мјешаним салатама.

Хане је рекао да званични реултати тестова још нису конклузивно показали да су клице узгајане у Доњој Саксонији криве за заразу, али да све указује на то.

Он је казао да је много ресторана, у којима су јели људи који су се разбољели, наручивало те клице.

Додао је да вјероватно неће одмах бити повучено упозорење да се не једу парадајз, краставци и зелена салата.

Њемачки центар за контролу заразних болести саопштио је да је од заразе ешерихијом коли у Немачкој умрла 21 једна особа, а у Шведској једна. У Њемачкој се разбољело још 2.153 људи, од којих 627 има озбиљне здравствене компиликације.

У десет европских земаља и САД је пријављено још 90 случајева заразе.Оставите одговор