Грчка: Протести против владе

Неколико стотина хиљада људи, без политичких обиљежја, окупило се данас у свим већим градовима Грчке изражавајући противљење владиним мјерама штедње и солидаришући се тако са свим грађанима држава чланица ЕУ, јавља извјештач Срне. Осим у Атини хиљаде људи изашле су на улице Солуна, Патре, Ларисе и Пирга. Више од 50 000 људи окупило се вечерас […]

понедељак, јун 6, 2011 / 08:35

Неколико стотина хиљада људи, без политичких обиљежја, окупило се данас у свим већим градовима Грчке изражавајући противљење владиним мјерама штедње и солидаришући се тако са свим грађанима држава чланица ЕУ, јавља извјештач Срне.

Осим у Атини хиљаде људи изашле су на улице Солуна, Патре, Ларисе и Пирга.

Више од 50 000 људи окупило се вечерас на главном атинском тргу Синтагма испред зграде парламента изражавајући противљење због растуће незапослености кривећи политичку корупцију за актулену кризу.

Повод ових протеста је сазнање грађана да економске мјере из меморандума потписаног са представницима ЕУ, Централне европске банке и Међународног монетарног фонда прије 12 мјесеци нису дали резултате и поред огромних одрицања најугроженијих социјалних група.

Грађани су увидјели да се распада цјелокупни економски систем Грчке, а сви напори владе да преко медија, домаћих и страних, оправдају мјере меморандума пале су у воду што потврђује бројност демонстраната на улицама грчких градова.

Вјерује се да ће ова ситуација довести до пријевремних избора у Грчкој.

Европска унија, ММФ и Европска централна банка пристали су у сриједу да продуже наредну траншу средстава за помоћ Грчкој, највјероватније до јула, али синдикати кажу да ће та нова средства само додатно отежати положај становништва, јер ће донијети нове и оштрије мјере штедње.

У замјену за зајам од 110 милијарди евра од ММФ-а и ЕУ, који је требало да је спаси од банкрота, Грчка је увела оштре мјере штедње прошле године, укључујући смањење плата радника у државном сектору, смањење пензија и повећање пореза.

Влада премијера Јоргоса Папандреуа сутра ће да разматра нови средњорочни економски план који предвиђа уштеде од 6,4 милијарде евра само ове године поред већ усвојених мјера штедње.Оставите одговор