Њемачка: 2015. године потпуна обустава задужења

Њемачка Влада усвојила је нацрт буџета за сљедећу годину, којим је предвиђено да се обим додатног задуживања значајно смањи и потпуно обустави 2015. године. Министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да је ово "снажан сигнал" остатку Европе, која је захваћена дужничком кризом. Нацртом је предвиђен структурно уравнотежен буџет за сљедећу годину уз задуживање од 6,4 […]

среда, март 13, 2013 / 19:03

Њемачка Влада усвојила је нацрт буџета за сљедећу годину, којим је предвиђено да се обим додатног задуживања значајно смањи и потпуно обустави 2015. године.

Министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да је ово "снажан сигнал" остатку Европе, која је захваћена дужничком кризом.

Нацртом је предвиђен структурно уравнотежен буџет за сљедећу годину уз задуживање од 6,4 милијарди евра, што је знатно мање од 17,1 милијарди евра предвиђених за ову годину.

Позајмљивање новца на финансијским тржиштима биће потпуно обустављено 2015. године, што је годину дана раније од првобитног плана.

Задуживања не би требало да буде ни послије 2015. године, пренио је АП.

Јавна потрошња сљедеће године биће смањена на 296,9 милијарди евра, што је за 1,7 одсто мање у поређењу са овогодишњих 302 милијарди евра.

Наплата пореза биће повећана са овогодишњих 260,6 милијарди евра на 269 милијарди евра у 2014. години и наставиће да расте у наредним годинама.

Коалиција десног центра коју предводи канцелар Ангела Меркел врши притисак на остале земље еврозоне да смање буџетске дефиците и укупне дугове и напомиње да сама својим поступцима даје примјер.

За разлику од многих осталих земаља еврозоне, привреда Њемачке константно је расла у претходним годинама, а држава остварује стабилне пореске приходе.Оставите одговор