Респект!: Глас и РТРС воде хајку против нас

Уредништво недељника Респект!, огласило се поводом, како кажу – неистина изнесених у тексту у дневном листу "Глас Српске" под насловом "Новинари из РС у хајци на Зорана" и тв прилога у Дневнику 2 РТРС од 12.03.2012. године. Подуже саопштење преносимо у цјелости: Оптужујући магазин Респект! за дискредитацију предсједника Републике Српске Милорада Додика и „свих људи […]

среда, март 13, 2013 / 17:07

Уредништво недељника Респект!, огласило се поводом, како кажу – неистина изнесених у тексту у дневном листу "Глас Српске" под насловом "Новинари из РС у хајци на Зорана" и тв прилога у Дневнику 2 РТРС од 12.03.2012. године.

Подуже саопштење преносимо у цјелости:

Оптужујући магазин Респект! за дискредитацију предсједника Републике Српске Милорада Додика и „свих људи који су му блиски“, Глас Српске, тачније главни и одговорни уредник овог листа Мирјана Кусмук, покушала је да на најгрубљи могући начин обмане јавност Републике Српске.

Повезујући магазин Респект! са наводном медијском припремом за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, Мирјана Кусмук се грубо огријешила о стандарде новинарске професије. Служећи се подвалама, измишљеним конструкцијама, а прије свега лажима, покушала је да уз помоћ рециклираног интервјуа из 2006. са Владимиром Бебом Поповићем, „докаже“ да магазин Респект! има некакве задње намјере према актуелном предсједнику РС. Какве везе са убиством које се догодило прије 10 година може да има лист који излази од септембра 2012. године и какве то везе има са предсједником Републике Српске!?

Са чврстим аргументима одбацујемо овакве подвале и инсинуације које су послужиле као припрема за медијску хајку у коју је кренула и Радио-телевизија РС, на чијем челу је у незаконитом, трећем мандату, супруг Мирјане Кусмук – Драган Давидовић. Покушавајући да се прикажу спасиоцима Милорада Додика и заштитницима Републике Српске, призивају прогон слободног новинарства у Републици Српској.

Жалосно је да брачни пар Кусмук-Давидовић узурпира Јавни сервис РС за лични обрачун са медијима и доказаним новинарима чија истина се разликује од ‘њихове’. Лажним оптужбама магазина Респект! за нечасне намјере према предсједнику РС, брачни пар Кусмук-Давидовић показује да не заслужује да се налази на тако одговорним позицијама. Поготово Драган Давидовић, који је злоупотријебио Јавни сервис и годишњицу смрти премијера Србије Зорана Ђинђића да би се обрачунао са магазином Респект! (већи простор је дат Респект!-у него покојном премијеру Ђинђићу), па и на овај начин жели да по сваку цијену задржи позицију генералног директора коју је, понављамо, незаконито узурпирао.

У овом и оваквом случају, брачни пар Кусмук-Давидовић не штити дигнитет институције предсједника РС, нити држи до пијетета према покојном Зорану Ђинђићу, за разлику од Респект!-а.

При том, медије које води брачни пар Кусмук-Давидовић, срозао је на морално и професионално дно, чинећи много више од онога што и актуелна СНСД-ова власт од њих тражи. Они стварају, а потом прогоне измишљене непријатеље, чиме обмањују јавност, а РТРС су срозали дотле да је по рејтингу тек трећа телевизија у Републици Српској. Такође, и традиционални Глас је преполовио тираж у односу на вријеме прије сумњиве приватизације и то више није Глас Српске него глас Мирјане Кусмук.

Докле су довели СНСД и институције РС је питање прије свега за предсједника РС, јер су сви показатељи – они негативни – на страни двојца Кусмук-Давидовић, начин на који медијски ‘штите’ или промовишу актуелну власт.

Респект! је озбиљна новина, са чињеницама, и није никакав таблоид, како то РТРС и Глас желе да прикажу. Респект!, без обзира и на ову врсту покушаја дискредитације, притиска и пријетњи од стране владајуће структуре СНСД-а и појединаца у њој, неће одступити од своје концепције, прије свега озбиљног , аналитичког и истраживачког новинарства.0 КОМЕНТАРА

 1. Стварно су смијешни ови из Респекта. Нису ваљда очекивали да браниоци лика и дјела „вољеног вође“ се не јаве. Па већ дуго су били не нападани. Сад ће почети „Одјеци и реаговања“ и сличне глупости.
  Опет браниоци годинама уживају синекуре, облику директора, гл.уредника. Нису ваљда мислили да они неће бранити синекуре.
  Подршка Респекту.

 2. Ma, i ja bih podržao Respekt, ali mi jutros dežurni biger na ovom portalu oštro zaprijeti da je samo pitanje dana kada će mi specijalci upasti u kuću…. pa ne smijem više da kupujem Respekt kako ne bi deluxovci našli u kući propaadni materijal, što bi za mene bile otežavajuće okolnosti.
  Pošto sam po prirodi plašljiv , ogradjujem se od respektabilnog Respekta što će mi biti olakotne okolnosti , pa me neće bar ćebovati kao Milutina.
  Pošto je biger na dragstor dežuri, ako mislim da ne skapam od straha obećavam mu sada da nikada više nešu reći … onome njegovom da je lopov, da je svakakav i nikakav , a i obećajem da u ponedeljak neću da kupim Respekt. Nije stoga što nisam u RS, već što sam od jutros zahvaljujuči golootočkim vaspitnim metodama postao lojalan gradjanin svoga režima. Živio naš poglavnik! Ua, Respekt!

 3. Овај двојац Кусмук-Давидовић треба након свега почистити као задње смеће, јер заудара да се не може поднијети. Кога они јбте имају морало право да прозивају!? Најдубље су дно дна. Живио РЕСПЕКТ!

 4. Нама требају озбиљни медији који ће да буду у служби народа и дјелују као корективни фактор у друштву. Пристрасни и навијачки медији, таблоиди, са једне или друге стране не користе никоме, осим појединцима.

 5. U ljigavom dodvoravanju Cvijanovicki bracni par je prevazisao sam sebe. Premijerka iskace sa svake naslovne strane Glasa, pola dnevnika svako vece je njeno,sinoc je bila i gost dnevnika, veceras u Pecatu.
  Zeljkice,nasa mila,posveticemo ti kompletan program javnog servisa, specijalni dodatak novina,sve moguce hvalospjeve cemo objaviti, samo nas ostavi na funkcijama,rece Kusmukaca. FUUUUUUUUUUUJ!

 6. KNJIGA PROČITANA

  Onomad mi je Željko Raljić pričao o jednom njegovom zemi. Tačnije komšiji. Zbog tog komše Željkovi, pedesetih godina prošlog vijeka, nisu smjeli u crkvu ni da privire. Odmah ih je cinkario udbi, ozni i ko zna kome sve još.

  Sada je potomak tog komše Veliki Crveni Srbin. Vedri i oblači Banjalukom. Još više Republikom Srpskom. „Diže i skida sa vješala“ rekao bi naš narod. Posebno se pita za oblast medija, a još posebnije za oblast medijske propagande. On se zove… kako, ono Simo, se u realnom životu zoveš?

 7. Карабаја, мене ће изгледа Фронталов коментаторлук наћерати да браним и комунисте.

  Елем, јесу комунисти бранили ићи у цркву. Али треба бити поштен да су бранили и цинкарили само своје чланове који би се понекад приближили цркви, обично кад их жене натјерају или кад их сврне каква невоља.
  Оне који нису били комунисти, цинкароши нису пријављивали.
  Ту комунистима одајем признање јер нису дозвољавали да се једном гузицом сједи на двије столице.

  Када ти неко следећи буде причао како су комунисти бранили ићи у цркву, приупитај га да ли су ти што се жале на то, тада били чланови партије. Само ће ти се рећи.

 8. Kao што написа Марта тј. Пејка Медић од тог „зла“ остао је у оптицају само Копања. Како ће се њега отаристи? Мени је много чудно како је то Респект престао да пише о РТРС чим је Давидовић отишао а сада има материјала више него икада. Рецимо ко је смијењен а ко укинут и зашто и како? И још много много тога? Или су Пејка, Рајко Радовановић и дружина све то наручивали у Респекту….. Једном ће се све знати није далеко 😉

Оставите одговор