Николић: Улажите у Србију и извозите у Русију

Предсједник Србије Томислав Николић позвао је данас италијанске инвеститоре да улажу новац у Србију и искористе споразум који наша земља има са Русијом и омогућава да се готово све што је произведено у земљи извезе на руско тржиште. Николић је на сједници српско-италијанског привредног савјета у амбасади Србије у Риму рекао да је Србија потпуно […]

среда, октобар 10, 2012 / 07:47

Предсједник Србије Томислав Николић позвао је данас италијанске инвеститоре да улажу новац у Србију и искористе споразум који наша земља има са Русијом и омогућава да се готово све што је произведено у земљи извезе на руско тржиште.

Николић је на сједници српско-италијанског привредног савјета у амбасади Србије у Риму рекао да је Србија потпуно отворена за инвестиције и да су се нова влада и он као предсједник обавезали да се више не дешава да се инвеститорима тражи новац и тако заустављају улагања.

„Договорили смо се да нико неће тражити новац, а ако се то догоди, молим вас да ми кажете, јер то би били најчистији односи, а ти који траже новац су одавно упропастили Србију”, казао је Нилколић.

Он је позвао све који желе да инвестирају у Србији да се слободно обрате министарствима, влади или њему лично и поручио да ће им бити омогућено да инвестирају „за сат времена”.

Италијански привредници, који су, како је напоменуо, већ остварили низ одличних инвестиција у Србији укључујући „Фијат” и „Бенетон”, имају низ мотива за улагање у Србију.

„Ваш мотив је то што имамо добро обучену и веома јефтину радну снагу, али мотив може да буде и руско тржиште на које можемо да извеземо скоро све што произведемо. Производ не мора да буде 100 одсто српски, али мора да буде 51 проценат. То је и наша и ваша шанса све док трају ови наши тешки преговори са Европском унијом”, казао је Николић.

Он је истакао и да је Влада Србије прихватила енергетски споразум између Италије и Србије и најавио да ће он бити ратификован вјероватно већ на следећој сједници парламента.

Такође, Николић је најавио и да ће компанија „Геокс” почети да производи обућу у Србији, а да ће Влада Србије свако отворено радно мјесто субвенционисати са 9.000 евра.

„Држава је наставила да финансира запошљавање од стране страних партнера, иако, мислим да ми немамо довољно новаца за то, али влада га негдје налази. Јуче је предсједник владе наговјестио да ће ‘Геокс’ да производи обућу у Србији и да ће за сваког запосленог добити 9.000 евра.То је велики новац кад знате да је просјечна плата у Србији 350 евра”, указао је Николић.

Он је инвеститорима из Италије пожелио добродошлицу и позвао чланове савјета да прошире своја улагања и на гране у којима, како је рекао, у Србији могу да оплоде свој капитал.

Српско италијански привредни савјет привукао је велику пажњу италијанских привредника, а између осталих присуствали су му амбасадор Италије у Србији Армандо Варикио, предсједник компаније „Сечи”, која је ангажована на пројекту изградње хидроелектрана на Ибру и средњој Дрини Гаетано Макафери, предсједник компаније „Дукати” Гвидалберто Гвидо, као и представници Института за спољну трговину Италије ИЦЕ, Уникредит банке…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *