Никола и Милица најпопуларније имена у Републици Српској

Када би у било којем граду у Републици Српској гласно повикали Никола или Милице, многи би се окренули. Тек тада би заправо видјели колико су честа та имена у Републици Српској. Према статистичким подацима та два имена и данас су најпопуларнија и најбројнија међу Србима. Свако 22 дијете које је прошле године рођено у Републици […]

недеља, 25 септембра, 2011 / 11:05

Када би у било којем граду у Републици Српској гласно повикали Никола или Милице, многи би се окренули. Тек тада би заправо видјели колико су честа та имена у Републици Српској.

Према статистичким подацима та два имена и данас су најпопуларнија и најбројнија међу Србима.

Свако 22 дијете које је прошле године рођено у Републици Српској зове се Никола или Милица. Са тим именима у матичне књиге лани је уписано 449 малишана, што је готово 4,5 одсто од укупног броја тек рођене дјеце.

Према подацима из матичних књига рођених из цијеле Републике Српске, које су обрадили у демографском одјелењу Завода за статистику Републике Српске чак 228 дјечака добило је лани име Никола, а 221 тек рођена дјевојчица зове се Милица.

Иначе, прошле године је Република Српска добила 10 147 нових малих становника. Од тога, више од пола, дакле 5184 били су дјечаци. Интересантно је да су се њихови родитељи углавном опредјељивали за неко од пет најчешћих мушких имена.

Тако је прошле године Република Српска добила 228 малих Никола, 217 дјечака по имену Марко, 210 Лука, 183 Стефана и 151 Ђорђа. Колико су учестала та мушка имена вјероватно најбоље говори податак да она чине чак 19 процената од укупног броја дјечака који су лани рођени и уписани у матичне књиге у Републици Српској.

У лепези бројних мушких имена нису заборављена ни многа стара имена. Тако међу дјечацима који су се родили прошле године има и оних по имену Гавро, Карађорђе, Радиша, Радан, Васкрсије …

Прошле године у Републици Српској рођене су 4 963 дјевојчице, од којих се 221 зове Милица. У прошлогодишњим матичним књигама рођених у цијелој Републици Српској уписано је и 213 Марија,190 Ана, 165 Јована и 161 Сара.

Тих пет најчешћих женских имена, својој цјеци је прошле године дало нешто више од 15 одсто родитеља који су добили дјевојчице. Међутим, као и код дјечака, у матичним књигама у Републици Српској има и тек рођених дјевојчица са оним старим скоро заборављеним именима.

Да би та имена сачували од заборава или из неког другог разлога, неки родитељи су својим тек рођеним дјевојчицама дали имена као што су Чарна, Далта, Лина, Нила, Роса. Има наравно и оних страних или како то неки воле да кажу међународних имена, али су и она као и ова која смо мало прије набројали права ријеткост.

Не знамо да ли ће та дјеца када одрасту зажалити што су им родитељи дали тако ријетка и необична имена. Можда ће у то вријеме та имена бити популарнија од ових данашњих, најучесталијих, ко зна.

Вукан Дубочанин