Француска: Љевица побиједила на изборима за Сенат

Љевица у Француској освојила је данас, први пут после 50 година, апсолутну већину на изборима за горњи дом француског парламента, Сенат, саопштио је један представник Социјалистичке партије. Тај извор је за агенцију Франс прес рекао да је на данашњим изборима за 170 од укупно 343 сенатора, љевица освојила нова 23 мјеста са којима сада у […]

недеља, 25 септембра, 2011 / 12:20

Љевица у Француској освојила је данас, први пут после 50 година, апсолутну већину на изборима за горњи дом француског парламента, Сенат, саопштио је један представник Социјалистичке партије.

Тај извор је за агенцију Франс прес рекао да је на данашњим изборима за 170 од укупно 343 сенатора, љевица освојила нова 23 мјеста са којима сада у Сенату има већину мандата.

За сенаторе је данас гласало 71.890 електора, међу којима су општински одборници, посланици у националној Скупштини, регионалној као и у скупштини департмана.

Пошто је љевица у Француској побиједила на последњим општинским, регионалним и кантоналним изборима, данашњи резултат био је очекиван, наводи агенција Франс прес.

Од укупно 343 мјеста, у француском сенату, љевица је до сада имала 153 мјеста од којих је 116 припадало Социјалистичкој партији и Зеленима.

Највећи број сједишта у Сенату до сада је имала странка Унија за народни покрет предсједника Француске Николе Саркозија.

Избори за предсједника Сената биће одржани 1. октобра, На том мјесту тренутно се налази Жерар Ларше из Уније за народни покрет.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *