Није него: Тужилаштво БиХ против генерала ХВ

Тужилаштво БиХ могло би ових дана да објави оптужнице против високих официра Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране због ратних злочина почињених над српским цивилима у операцијама „Маестрал“ и „Јужни потез“ у БиХ, које су изведене 1995. године након акције „Олуја“, пише „Слободна Далмација“. Лист подсјећа да је полиција Републике Српске доставила Тужилаштву БиХ пријаве […]

недеља, април 24, 2011 / 19:28

Тужилаштво БиХ могло би ових дана да објави оптужнице против високих официра Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране због ратних злочина почињених над српским цивилима у операцијама „Маестрал“ и „Јужни потез“ у БиХ, које су изведене 1995. године након акције „Олуја“, пише „Слободна Далмација“.

Лист подсјећа да је полиција Републике Српске доставила Тужилаштву БиХ пријаве против бивших високопозиционираних официра Хрватске војске и ХВО-а, а на попису осумњичених су, између осталих, генерали Анте Готовина, Рахим Адеми, Дамир Крстичевић, Миљенко Филиповић, Љубо Ћесић Ројс, Станко Сопта, Златан Мијо Јелић, Жељко Гласновић.

Извор листа наводи да су сви ови официри, осим Готовине, ових дана дискретно упозорени да ни за живу главу не одлазе у БиХ, па тако и да не путују преко Неума, јер би могли бити ухапшени.

"Према неслужбеним информацијама, оптужнице би могле бити објављене већ ових дана, а истовремено ће БиХ расписати и потјернице које ће доставити на своје граничне пријелазе", пише лист.

Тужилаштво БиХ, по кривичним пријавама полиције РС, проводи истрагу против групе бивших високопозиционираних официра Хрватске војске и ХВО-а под радним називом "Мркоњић Град", за злочине који су се догодили на том подручју током операције "Маестрал", али за њима није расписана потјерница, рекла је листу портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић.

За хрватским генералима, како тврде у Тужилаштву БиХ, за сада нису расписане потјернице, међутим, ако су нижи нивои правосудних органа против њих подигле кривичну пријаву, полиција би могла да их ухапси на територији њихове јурисдикције и приведе на информативни разговор, пише лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *