Независна Ирска први пут дочекује британског монарха

Британска краљица Елизабета Друга посjетиће Ирску ове године, што ће бити прва посjета једног британског монарха од када је та земља стекла независност, саопштила је вечерас Бакингемска палата. "Краљица има задовољство да прихвати позив предсjедника Ирске и отпутује у државну посjету Ирској ове године. Са краљицом ће путовати Војвода од Единбурга", наводи се у саопштењу. […]

субота, март 5, 2011 / 10:24

Британска краљица Елизабета Друга посjетиће Ирску ове године, што ће бити прва посjета једног британског монарха од када је та земља стекла независност, саопштила је вечерас Бакингемска палата.

"Краљица има задовољство да прихвати позив предсjедника Ирске и отпутује у државну посjету Ирској ове године. Са краљицом ће путовати Војвода од Единбурга", наводи се у саопштењу.
 
Краљ Џорџ Пети је посљедњи владајући британски монарх који је посјетио Ирску. Он је то учинио 1911. године, деценију прије него што је Ирска стекла независност од Британије.
 
У саопштењу објављеном у Даблину, ирска Влада је поздравила потврду из Бакингемске палате, уз оцјену да ће посјета "означити даље побољшање веома добрих односа између Ирске и Велике Британије".
 
Детаљи о посјети и датум Елизабетиног путовања биће објављени накнадно.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *