Почео карневал у Риу

Градоначелник Рио де Жанеира Едуардо Паес предао је у петак увече кључеве града митском владару забаве, краљу Маму, чиме је званично почео највећи карневал у свијету. Карневал у Рију трајаће пет дана, током којих ће, као и сваке године, улице бити пуне људи. На најпознатијем свјетском карневалу учествује сваке године стотине хиљада људи. "С великом […]

субота, март 5, 2011 / 10:04

Градоначелник Рио де Жанеира Едуардо Паес предао је у петак увече кључеве града митском владару забаве, краљу Маму, чиме је званично почео највећи карневал у свијету.

Карневал у Рију трајаће пет дана, током којих ће, као и сваке године, улице бити пуне људи. На најпознатијем свјетском карневалу учествује сваке године стотине хиљада људи.

"С великом радошћу предајем ове кључеве краљу Мому", изјавио је градоначелник Паес, који је и сам био играч самбе, док је као перкусиониста свирао на ранијим карневалима.

Карневал сваке године, од 1930, отвара краљ Момо. Уочи Карневала одржава се такмичење на којем се бира краљ, а главни услов да се освоји та почасна титула је да побједник буде тежи од 150 килограма.

Током највеће карневалске феште је све дозвољено, али уз игру и песму, не поштују се устаљена правила облачења – жене су у оскудној одећи, мушкарци се облаче као жене, сиромашни парадирају као краљеви …

Очекује се да ће овогодишњи карневал посјетити више од 756.000 људи из Бразила и цијелог свијета, који су, како је саопштила туристичка организација Рија, напунили све хотеле и који ће потрошити око 560 милиона долара.

Орагнизатори су пред почетак карневала имали пуне руке посла, јер је почетком фебруара у пожару изгорило више од 8.000 костима за играче самбе, који ће играти улицама Рија у недељу и понедељак.

Осим званично пријављених група које ће учествовати на дводневној паради самбе, ове године се пријавило и 424 уличних група, које већ неколико недеља парадирају градом. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *