Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС

"На сцени је поновно билдање политичких мишића Милорада Додика на националним темама, што СНСД ради већ 15 година и сада се припремају за изборну годину. ПДП неће учествовати у разговорима о наводном мирном разлазу и Додиковим покушајима да наметне те теме да би политички профитирао", рекао је замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.

среда, 5 маја, 2021 / 13:47

Вуковић пита да ли Додик има било чију подршку за отварање тих тема:

"Чули смо јасно од предсједника Вучића и других државних функционера Србије да поштују територијални интегритет БиХ, двоентитетско уређење и надлежности Републике Српске које црпи из Дејтонског споразума. Ако знамо ту чињеницу, јасно је да на ову тему нема ни подршку Србије".

Вуковић каже да ће и посланици ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске имати итекако шта да кажу на ову тему.

Он додаје да је изјава Милорада Додика да ПДП и СДС имају исте ставове са СДА његов стандардни покушај да се на перфидан начин покуша СДА спојити са ПДП-ом и СДС-ом, а заправо је СНСД у власти са њима:

"То није никакво партнерство изборних побједника, него је чак по неким питањима и идеолошко партнерство. Свједочили смо разним договорима између ове двије странке, као нпр. АНП, акцизна коалиција, кадровања на нивоу заједничких институција БиХ… Ово је још један неуспјешан покушај Додика да лоптицу сарадње коју он има са СДА пребаци на ПДП и СДС. Послије више година прича о неким ‘пробосанским’ партијама, што се односи на ПДП ни СДС, грађани схватају да та прича нема смисла и рећи ће не таквој лажној СНСД-овој политици", истиче Вуковић.

Вуковић је рекао да је прича о наводном партнерству опозиције у Републици Српској са опозицијом у Федерација медијски пренадувана:

"ПДП није разговарао са било ким из ФБиХ, нити има амбицију да се бави питањима у Федерацији. Нама је фокус интересовања Република Српска. Дубоко смо свјесни да је Дејтонски споразум најбитније надлежности дао ентитетима и у том погледу имамо јасну сферу свог интересовања. Ми са ‘тројком’ и другим политичким факторима у ФБиХ можемо да разговарамо о неким темама од општег интереса у надлежности заједничких институција БиХ, попут Изборног закона и ефикасног рада правосуђа. Не можемо имати никакве идеолошке спојеве ни са једном партијом у ФБиХ и када погледамо теме које нас оптерећују још од деведесетих година за нас су исте и љевица и десница, које по тим питањима имају исти став", каже Вуковић.

Он је поновио став почасног предсједника ПДП-а, Младена Иванића, да се евентуално у будућности може разговарати само са онима који могу рећи Република Српска, не ерес, да су ентитети нешто што је гарантовано Дејтонским мировним споразумом и да се морамо кратати у том оквиру, који је једина реалност на простору БиХ.

"Видимо да Додик поново покушава и да лансира приче о неким страним службама, страним плаћеницима, домаћим издајницима, британским обавјештајцима… Ту причу, која је понављачка већ петнаестак година, оцијењујем дегутантном. Међу нама нема ни домаћих издајника, ни страних плаћеника и та прича је само неуспјешни покушај да на уштрб ПДП-а подигну рејтинг СНСД-а који је у сталном паду", закључује Вуковић.