Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста

Испорука гаса Федерацији БиХ /ФБиХ/ биће обустављена у петак, 7. маја, јер "БХ гас" није платио фактуру "Енергоинвесту" за увезени и испоручени гас за март ове године. Из "Енергоинвеста", који је снабдјевач и увозник природног гаса у Ефбих, саопштили су да ће испорука гаса бити прекинута у 6.00 часова.

среда, 5 маја, 2021 / 20:35

Из "Енергоинвеста" су поручили да им је направљена велика пословна штета, као и да је ово неплаћање свјестан чин "БХ гаса" којим настоји задржати позиције апсолутне контроле и моћи у пословима са гасом у Федерацији.

У саопштењу су појаснили да би плаћањем рачуна "Енергоинвесту" било омогућено измирење обавеза према руском испоручиоцу гаса "Гаспром експорту", као и свих царинских и пореских обавеза.

Наводи се и да "БХ гас" више мјесеци враћа фактуре и одбија да плати испоручени гас без икаквог законског основа и оправдања.

"Наведена ситуација и неплаћање посљедње фактуре за март 2021. године је довела до тога да смо од руског испоручиоца гаса добили упозорење о неминовности плаћања или даље обуставе испоруке гаса. Будући да до плаћања није дошло упркос вишеструким упозорењима упућеним БХ гасу, као и подизањем судске тужбе код надлежног суда, испорука гаса ће бити обустављена", наглашено је у саопштењу.

Како је наведено, Влада ФБиХ је у овом случају показала потпуну немоћ у спровођењу властитих закључака.

"Неплаћањем гаса Енергоинвесту настоји се изнудити задржавање статуса кво и довести Влада ФБиХ у ситуацију да одступи од властитих закључака, којим је афирмисана обавеза примјене уредбе према којој је БХ гас само оператор транспортног система ФБиХ", наводи се саопштењу.

Из "Енергоинвеста" су најавили да ће 7. маја у 11.00 часова одржати конференцију за медије на којој ће представити документацију о овој ситуацији која се дешава од децембра прошле године и одлуке о преласку на руту путем Турског тока.