Неђо Ђевић и његово писмо генералном директору СРНЕ

Писмо новинара Неђе Ђевића директору Српске новинске агенције – СРНА. Вјероватно сте запазили да нисам био присутан на прослави Дана моје матичне куће СРНА, на Благовјести 7. Априла 2013.године. Наравно, нисам могао од Вас да примим признања, честитке и награду од 100 КМ за 20 година новинарског рада. Ево зашто нисам желио да дођем: Прије […]

петак, 12 априла, 2013 / 15:15

Писмо новинара Неђе Ђевића директору Српске новинске агенције – СРНА.

Вјероватно сте запазили да нисам био присутан на прослави Дана моје матичне куће СРНА, на Благовјести 7. Априла 2013.године.

Наравно, нисам могао од Вас да примим признања, честитке и награду од 100 КМ за 20 година новинарског рада.

Ево зашто нисам желио да дођем:

Прије свега, сматрам да је прославу требало одржати тамо гдје се налази редакција и управа СРНЕ, а не у дописништву, ма како оно било значајно.

Друго, двадесет година новинарског рада не мјери се годинама, већ квалитетом, а ако хоћете и бројем послатих вијести и лојалности коју неко има према матичној кући.
Ја сам у протеклом времену своју лојалност безброј пута исказао, а према личној евиденцији објављено ми је око 10.000 вијести.

Међу њима је било много ексклузивних за које сматрам да су нашу агенцију сврставале у сам врх новинарства у регуиону.

Могао бих се присјетити ратних дешавања, бурних 1997. и 1998.год., а био сам извјештач из Косовске Митровице 1999.године.

Шта тек рећи о вијестима из политичког и друштвеног живота од 2000. до 2013.године међу којима спадају и ексклузиве као што су састав Владе 2001.године или пак ослобађајућа пресуда Специјалног тужилаштва РС према предсједнику Милораду Додику и његовим сарадницима.

Сав мој рад покушали сте деградирати са новчаним казнама и одузимањем права као човјеку и новинару да одбраним своје ставове и принципе и професионални рад.
На жалост, нисте ме удостојили ни одговора, што би требало да буде Ваша морална обавеза, а да и не говорим о поштивању Закона.

Овако отприлике изгледа мој поглед на Вашу прославу и прославу коју су организовали Ваши сарадници:

Показало се да кредибилилтет наше куће никада није био на нижем нивоу и зато сам се, на извјестан начин, солидарисао са свим онима који су „прескочили“, „бојкотовали“ или су пак једноставно заборавили да дођу на нашу Славу.

И ових 100 КМ које сте ми дали за 20 година рада, што би преведено на језик вриједности сваке вијести износило 001 фенинг нисте требали издвајати.

Више би ми значило да сами себи признате неуспјех и заједно са својим најближим сарадницима, препустите агенцију онима који су спремни да је реформишу и да јој врате стару славу.

Новчану награду препустићу Синдикалној организацији Агенције СРНА.

Спреман сам да о овом чину направим и вијест за нашу Агенцију, наравно, уколико имате храбрости да је објавите или довољно професионалних начела да о оваквом ставу јавно проговорите.