КЦБЛ: Међу отпуштенима 11 доктора, синдикат не прихвата одлуку

Међу радницима који су запослени на одређено вријеме у Клиничком центру Бањалука, а којима уговор о запослењу неће бити продужен, је 130 медицинских радника од чега је 11 доктора, а осталих 70-ак који ће бити отпуштени су немедицинско особље. ВД директор Клиничког центра Бањалука, Душко Рачић објаснио је да ће евентуални недостаци, који би се […]

петак, 12 априла, 2013 / 15:42

Међу радницима који су запослени на одређено вријеме у Клиничком центру Бањалука, а којима уговор о запослењу неће бити продужен, је 130 медицинских радника од чега је 11 доктора, а осталих 70-ак који ће бити отпуштени су немедицинско особље.

ВД директор Клиничког центра Бањалука, Душко Рачић објаснио је да ће евентуални недостаци, који би се могли појавити усљед отпуштања радника, бити превазиђени прерасподјелом постојећег кадра.

Министар здравља РС, Слободан Станић, који је данас обишао Клинички центар Бањалука, рекао је да се у отпуштање радника кренуло ради финансијске консолидације Клиничког центра Бањалука. Министар је поручио и да у будућности у највећој здравственој установи у Српској нико неће моћи да буде запослен без одобрења ресорног министарства.

Синдикати радника запослених у здравству раније су саопштили да се противе отпуштањима радника,јер сматрају да ће бити угрожен процес рада и брига о пацијентима. Став синдиката је и да су најаве о отпуштању посљедица непланских запошљавања у Клиничком центру, те да ће на удару опет бити невини.

Уз бројне проблеме који су у посљедње вријеме притисли Клинички центар, је и недостатак цитостатика, али од јутрос,како тврди вд директора, тај проблем је ријешен. Одређене количине су набављене и дистрибуиране пацијентима.

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ поводом одлуке о непродужавању уговора о раду за 200 радника Клиничког центра Бања Лука

На основу Споразума о заједничком синдикалном дјеловању и координацији синдикалних активности, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске и Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске одлучили су да не прихвате одлуку в.д. директора Клиничког центра Бањалука о непродужавању уговора о раду за око 200 радника, јер се противе свим хитним, кампањским и неселективним отпуштањама великог броја радника на начин како се то брзоплето и нетранспарентно намјерава спровести у Клиничком центру у Бањалуци.

Једина два Струковна синдиката у здравству Републике Српске који окупљају искључиво здравствене раднике и здравствене сараднике запослене у јавним здравственим установама у Републици Српској и то докторе медицине и стоматологије, медицинске сестре и медицинске техничаре, располажу са јасним подацима и чињеницама о досадашњем запошљавању радника у Клиничком центру Бањалука и одговорно тврде да нема вишка здравствених радника који непосредно раде на пружању здравствених услуга пацијентима Клиничког центра Бањалука.

Два струковна синдиката у здравству изричито захтјевају од в.д. генералног директора Клиничког центра Бањалука, Управног одбора Клиничког центра Бањалука и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, да прије доношења било каквих одлука о планираном хитном и неселективном отпуштању радника, предходно и без даљих одлагања покрену поступке за утврђивању дисциплинске и кривичне одговорности против свих одговорних лица који су донијели бројне одлуке о пријему непотребних радника и лица које су учествовале у спровођењу оваквих незаконитих одлука.

Струковни синдикати у здравству имају основ да сумњају да се изненадним и исхитреним одлукама о отпуштању великог броја радника, напротив желе заштитити непотребна и измишљена радна мјеста радника који у Клиничком центру Бањалука неосновано и непотребно примају плате, као и да се заштити правна сигурност и недодирљивост одговорних директора и функционера који су у јавним здравственим установама у протеклом периоду запослили велики број непотребних радника.

Из наведених разлога Струковни синдикати у здравству захтјевају и да се прије предузимања било каквих мјера и утврђивања листе отпуштених радника, хитно и без даљих одлагања и у року од 15 радних дана припреми нацрт докумета о новој унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Клиничком центру Бањалука, као и да се омогући да овај докуменат буде доступан Струковним синдикатима, медијима и заинтересованој јавности, јер сматрају да се једино у транспаретном и отвореном поступку могу на правичан и фер начин утврдити стварне потребе за радницима у Клиничком центру Бањалука.

О свим својим захтјевима Струковни синдикати у здравству Републике Српске, обавјестиће Владу Републике Српске, министра у Влади за здравље и социјалну заштиту и в.д. генералног директора Клиничког центра Бањалука.0 КОМЕНТАРА

  1. E sad, Racicu, da nam kazes ko je i kad i zbog cega primio te ljude, gurnuo KBC u gubitak i sad ljude salje na ulicu. Ima li taj ime i hoce li odgovarati. Zasto je primljeno 200 ljudi koji ne trebaju KBC (a s obzirom da ih otpustate, vjerovatno se moglo i do sada bez njih. Imajuci u vidu da su na ugovoru o djelu ili na odredjeno vrijeme pretpostavljam da je to zaposljavanje bilo nedavno, mozda pred lokalne izbore ili mozda najdalje pred izbore 2010.