Наставља се: Европске компаније са више од 250 запослених мораће објавити колике су плате жена и мушкараца

Европска комисија намјерава да уведе регулативу која ће од већих компанија захтијевати објаву плата мушкараца и жена како би се смањио финансијски јаз међу половима.

субота, 6 марта, 2021 / 00:27

Према најавама иностраних медија, Брисел је јуче требао да објави низ обвезних мјера са циљем смањења неједнакости у платама у ЕУ те докидања јаза у платама који је 2018. износио 14,1 посто у корист мушкараца.

Предложена директива захтијеваће од свих 27 чланица увођење строжих правила о извјештавању о платама у свим компанијама са више од 250 запослених, пише Пословни дневник.

Такође, сви радници ће имати право да знају колика је плаћа њихових колега. Од осталих мјера компанијама ће бити забрањено пропитивати колика је била претходна плата кандидата за посао, а запослени ће имати и право на компензацију у случају дискриминације у примањима. Директива се темељи на принципу "једнака плата за једнак посао”.

Предложени пакет – који још мора одобрити већина чланица и Европски парламент – долази у тренутку када је све више показатеља да је пандемија снажније негативно утицала на жене, најпре јер су заступљеније у врло погођеним секторима угоститељства и личне његе.Оставите одговор